Važno je otkriti vođe kriminala

Karl Lesjak, vođa projekta provedbe zakona u BiH u intervjuu za Dnevni avaz govorio je o značaju identifikovanja kriminalnih vođa Treba oduzeti nelegalno stečenu imovinu – Želimo uspostaviti efikasne policijske kapacitete i ciljati na glavne organizatore kriminala

Karl Lesjak, veteran sa 26-godišnjim iskustvom u državnoj policiji Austrije, policijskim snagama pridružio se 1986. godine, a neposredno prije nego što je preraspoređen u Interpol 2003. godine, Lesjak je radio kao direktor Odjela za narkotike i organizirani kriminal te kao federalni koordinator za droge državne policije Austrije.

Odlični rezultati

U Interpolu je 2006. imenovan za pomoćnika direktora za krizna i značajna događanja, a danas je član brojnih udruženja za provedbu zakona i svoje znanje i vještine iz oblasti koje su vezane uz drogu, pranje novca i organizirani kriminal prenijet će na policijske agencije u BiH tokom dvogodišnjeg projekta „EU podrška u provedbi zakona u BiH“, čiji je vođa. Ekskluzivno za „Dnevni avaz“ Lesjak govori o tome na koje načine se treba boriti protiv korupcije u našoj zemlji, očekivanjima te mogućim preprekama u toku realizacije ovog projekta.

Korupcija u BiH zagrizla je svaki segment društva. Organizirani kriminal i nelegalno stečena imovina pitanja su koja hitno moraju biti riješena. Hrvatska je pohapsila svoje tajkune i kriminalce, Srbija također. Je li sada red i na BiH da učini isto?

Za konkretne slučajeve ne mogu reći mnogo. Ali vjerujem da agencije za provedbu zakona u BiH već postižu odlične rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala. Moramo biti svjesni da kolege u BiH tačno znaju koje su njihove jače strane, ali isto tako i u čemu su slabiji. Zato je potrebno angažirati i domaće i strane stručnjake. Važno je pronaći prave mete kriminalaca, vođe, oduzeti nelegalno stečenu imovinu, privesti ih zakonu.

Dodatna saradnja

Zbog čega ste odlučili pomoći našoj zemlji u razvijanju efikasnog sistema u borbi protiv kriminala i korupcije?

Prije svega, ovaj projekt je veoma važan za Delegaciju Evropske unije u BiH, ali i za zemlje članice. To je saradnja između različitih policijskih agencija na svim nivoima i Tužilaštva BiH. Program je sačinjen kao balans između potreba policije u BiH i EU standarda. Želimo uspostaviti efikasne policijske kapacitete i ciljati na glavne organizatore kriminala.

Hipotetički, na koje probleme, odnosno prepreke, mislite da ćete naići?

Sve agencije za provedbu zakona imaju odlične ideje, ali ono što mi pokušavamo jeste da ih koordiniramo i kombiniramo kako bi učinili iskorak u smislu saradnje između policija sva četiri nivoa i tužilaštva. Ovdje ima prostora za dodatnu saradnju.

Pomoć EU i Ministarstva sigurnosti BiH

S ove tačke gledišta, vjerujem da će biti uspješno Policijske agencije imaju kapacitet da donesu konkretne i očekivane rezultate, da se na kraju može reći da imamo efikasne radnje u borbi protiv organiziranog kriminala, da imamo efikasan sistem zaštite granice, posebno od 1. jula, kada će BiH biti na vanjskoj granici Evropske unije. Moram naglasiti da projekta ne bi bilo bez EU pomoći te Ministarstva sigurnosti BiH. Radimo zajedno s bh. kolegama, ništa ne namećemo i oni drže volan, što je logično, jer oni bolje od nas znaju gdje su „žarišta“ i šta je potrebno unaprijediti – kaže Lesjak.

Europa.ba