Međunaroni dan Roma obilježen promocijom novog broja Sarajevske sveske

Čitanjem najljepših pjesama romske poezije iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Slovenije i Makedonije objedinjenih i objavljenih u novom broju Sarajevske sveske posvećenu književnostima nacionalnih manjina u Sarajevu je obilježen Međunarodni dan Roma. Antologija romske poezije je jedinstvena publikacija sa ovih prostora koja iskazuje podršku najvećoj nacionalnoj manjini u Evropi, te slavi i njeguje romsku kulturu i jezik.

Na promociji su učestvovali članovi redakcije Sarajevska sveska, pjesnikinja Hedina Tahirović-Sijerčić, ambasador Švedske u BiH Bosse Hedberg, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen i šef misije OSCE-a u BiH Fletcher Burton.

„Radovi poput časopisa Sarajevska sveska na jedinstven način doprinose da se ova teška oblast pomirenja, normalizacije i zbližavanja ljudi u načinu gledanja i svijesti društava unaprijedi. Ova antologija je najbolji dokaz doprinosa koji je romska populacija dala kulturi u ovom regionu. U svim izvještajima koje mi šaljemo iz ove zemlje jasno se naglašava da je potrebno uložiti indivudualne ali i zvanične napore kako bi se spriječila diskriminacija i poboljšala socio-ekonomska integracija romske populacije i drugih manjina. Moramo se potruditi da se eliminišu prakse koje na otvoren ili prikriven način omogućavaju diskriminaciju protiv Roma“ istakao je Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Peter Sorensen. Pored isticanja ljepote i bogatstva romske kulture ovaj dan se obilježava kako bi se skrenula pažnja na probleme sa kojima se ova manjina suočava.

„Novac i materijalna podrška su važni, ali još su i važniji dijalog i konsultacije u rušenju barijera koje postavlja diskriminacija Roma“ obraćajući se prisutnima istakao je ambasador Švedske u BiH, Bosse Hedberg. Promocija je održana u organizaciji Fonda otvoreno društvo BiH i Mediacentra Sarajevo, uz podršku Delegacije EU u BiH, Ambasade Švedske u BiH i OSCE-a u BiH.

Europa.ba