Međunarodni dan podizanja svijesti o opasnostima od mina i podrške protivminskom djelovanju

Bosna i Hercegovina je još uvijek jedna od zemalja sa najviše miniranih površina u Evropi. Kontaminirana je minama i eksplozivnim ratnim sredstvima iz sukoba od 1992-1995. Mine predstavljaju jedan od najvećih sigurnosnih, humanitarnih, okolišnih, socijalnih, ekonomskih i razvojnih problema u BiH. Površine pokrivene minama su direktna i indirektna prijetnja lokalnim zajednicama zbog velikog broja stradalih, opasnosti za zdravlje stanovnika, gubitaka u stoci, nemogućnosti korištenja oranica, ugroženosti proizvodnje i trgovine, ali isto tako zbog neprekidnog straha i opasnosti, nepovjerenja i netolerancije. Ukupna minski-sumnjiva površina trenutno iznosi oko 1.262,82km2  ili 2.5 % cijelokupne teritorije BiH. Od septembra 2013. godine do danas, tri osobe su poginule u minskim nesrećama u BiH.

Povodom 4. aprila, Međunarodnog dana podizanja svijesti o opasnostima od mina i podrške protivminskom djelovanju, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi je izjavio:

“Uklanjanje opasnosti od mina je ključan poduhvat kojim se unapređuje mir, omogućava razvoj i spašavaju ljudski životi. Evropska unija je snažno predana pružanju pomoći BiH u eliminaciji ove prijetnje i obezbjedila je značajnu finansijsku podršku protivminskom djelovanju. Od 1996. godine, na području cijele BiH, provedeno je 55 projekata koje je finansirala EU u vrijednosti od skoro 39 miliona EUR. Ovaj iznos reflektuje važnost koju EU pridaje ovom problemu.

Ali, potrebno je više učiniti kako bi se ostvario cilj čišćenja zemlje od mina do 2019. godine i povećanja sigurnost bh. građana. Izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2012. godinu navodi da je postignut određeni napredak u provedbi Strategije protivminskog djelovanja, ali neka područja jos uvijek nisu očišćena. Potrebna je revizija Strategije protivminskog djelovanja za 2009-2019. i usvajanje novog Zakona o protivminskom djelovanju kako bi se adekvatno riješila pitanja odgovornosti za prikupljanje finansijskih sredstava, administrativnih i upravljačkih kapaciteta i koordinacije aktivnosti deminiranja.”

Projekti protivminskog djelovanja finansirani kroz IPA

Lista aktualnih projekata za podršku protivminskom djelovanju koje finansira EU kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u BiH:
• Deminiranje, tehnički nadzor  i socio-ekonomske mjere za razvoj u iznosu od 1,017,013.60 EUR koji provodi ‘DEMIRA e.V. Deutche Minenraumer’,
• Deminiranje, tehnički nadzor  i socio-ekonomske mjere za razvoj u iznosu od 1,300,000.00 EUR koji provodi NVO ‘STOP MINES’,
• Deminiranje, tehnički nadzor  i socio-ekonomske mjere za razvoj u iznosu od 1,171,176.18 EUR koji provodi NVO ‘Udruženje za eliminaciju mina –UEM’,
• Deminiranje, tehnički nadzor  i socio-ekonomske mjere za razvoj u iznosu od 1,260,000.00 EUR koji provodi ‘DOK-ING Deminiranje’,
• Edukacija o opasnostima od mina u iznosu od 335,510.00 EUR koji provodi ‘Posavina bez mina’,
• Pomoć žrtvama mina, u iznosu od 1,147,200.00 EUR koji provodi ‘Arbeiter- Samariter-Bund Deutschland e.V. (ASB)’,
• Deminiranje i tehnički nadzor na rijeci Savi u iznosu od 4,000,000.00 EUR koji provodi Svjetska banka,
• Projekat o procjeni ugroženosti i oslobađanju lokacija u iznosu od 1,200,000.00 EUR koji provodi BH MAC.

Osim navedenog, sinergija projekta o procjeni ugroženosti je takođe osigurana planiranim projektom ORTOPHOTO, za izradu karata, u saradnji sa katastarskim sektorom, što će pružiti posebu podršku BH MAC-u za dobijanje mapa koje su neophodne za smanjenje rizičnih područja.

Saznajte više o kampanji solidarnosti “Posudi nogu” na: http://www.un.org/en/events/mineawarenessday/lendyourleg.shtml

Europa.ba