“Naša zajednička EU budućnost”

Autorski tekst veleposlanika Petera Sorensena, voditelja Izaslanstva EU/specijalniog predstavnika EU, objavljen u “Večernjem listu”

Nema boljeg načina za opisati EU perspektivu Bosne i Hercegovine od ‘naša zajednička EU budućnost’, iz razloga što se time otkriva prosta istina. Kada se Bosna i Hercegovina pridruži EU, njeni zastupnici zauzet će svoja mjesta u EU institucijama. Njeni ministri, zajedno sa onima koje predstavljaju druge države članice, zauzet će svoja mjesta u Vijeću Europske unije. Njeni parlamentarci sjedit će u Europskom parlamentu. Njen povjerenik sjedit će u Kolegiju povjerenika. Svi ruku pod ruku sa svojim kolegama zastupnicima drugih država članica. Svi jednaki.

Bosna i Hercegovina imat će sopstveno, zasluženo mjesto za stolom.

Do toga će doći zahvaljujući sopstvenim naporima – i bit će spremna da preuzme obaveze koje članstvo podrazumijeva.

Ova vizija je ono što motivira mene, moje osoblje i kolege u Bruxellesu. To je razlog zašto svakog dana idemo u svoje urede. Mi želimo da Bosna i Hercegovina uspije, da se pridruži EU, mi vjerujemo da ona to može.

Ovo je pravi trenutak da se osvrnemo na to kako Bosna i Hercegovina može ostvariti ovu viziju. Ja vjerujem da je ključ u partnerstvu.

Na prvom mjestu, partnerstvu između građana i onih koji su na vlasti. Dominantna većina građana ove zemlje, oko 75% njih žele članstvo u EU. Ovo je ozbiljna poruka svim dužnosnicima i političarima. Građani moraju one koji obnašaju različite funkcije smatrati odogovornima za sve što je urađeno, odnosno nije urađeno da se zemlja približi EU. Dužnosnici i političari moraju prezentirati i objasniti svoja nastojanja građanima.

Na drugom mjestu, partnerstvu između političkih snaga i institucija svih razina. Činjenica je da je članstvo u EU prevelik cilj da bi ga mogla ostvariti samo jedna politička stranka ili samo jedno ministarstvo. Svi moraju biti uključeni – i svi djelovati u istom pravcu. Ovo iziskuje iskrenu suradnju i snažnu želju i političku volju za postizanje sporazuma koji će omogućiti kretanje zemlje unaprijed.

Na trećem mjestu, partnerstvu između BiH društva i EU. U mnogo navrata diljem zemlje ponovio sam da je EU ovdje da Vam pomogne. Mi to radimo na čitav niz načina. Ovdje je ojačani ured sa preko 160 uposlenih. U periodu 2007.-2013. dodijelili 660 miliona eura financijske pomoći zemlji. Proveli smo sate na sastancima i povjerenstvima sa predstavnicima vlasti, političkim predvodnicima, predstavnicima građanskog društva. Međutim, to mora i bit će ‘aranžman pola-pola’. Mi ćemo uraditi svoj dio – ali nikada nećemo djelovati kao zamjena tamo gdje stvari treba odraditi BiH. Pod time ne mislimo samo na političare jer svoju ulogu moraju odigrati i mediji, NVO-ovi, predavači… društvo u cjelosti.

Razlog zašto nećemo biti nadomjestak za BiH u njenom djelovanju povezan je sa vizijom koju sam opisao na početku. Vaši predstavnici za EU stolove moraju sjesti sa punim kapacitetom da djeluju kao država članica EU. To prosto nije moguće ukoliko je većinu pripremnih aktivnosti ustvari proveo neko drugi.

Bosna i Hercegovina neupitno ima perspektivu da postane članica EU. Njeni građani to žele. Mi Vas želimo uz nas. Osim toga, ostatak regije se također kreće u tom pravcu: Hrvatska postaje 28. država članica u srpnju ove godine. Srbija i Crna Gora kroče velikim koracima.

Nikada ranije u BiH nije bio bolji tren za snažna partnerstva. Nadam se da će dobitnici priznanja „Večernjakov pečat“ doprinjeti njihovoj izgradnji i održavanju. Snažna, aktivna partnerstva gradit će našu zajedničku EU budućnost.

Europa.ba