Zamjenik šefa Delegacije EU Daviddi o izmjenama Zakona o jedinstvenom matičnom broju

Nacrt amandmana na Zakon o jedinstvenom matičnom broju je odbijen na sjednici Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine u utorak 26 marta. Ovo je drugi prijedlog koji je odbijen u posljednje dvije sedmice, a koji je bio izrađen s ciljem provođenja odluke Ustavnog suda BiH te da bi se osiguralo da novoređenčad može ispuniti osnovno pravo, odnosno, dobiti jednistveni matični broj.

Komentarišući ovo pitanje, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi je rekao: “Nakon sjednice Predstavničkog doma, čule su se političke izjave kojima se poziva Narodna skupština Republike Srpske da usvoji entitetski Zakon o jedinstvenom matičnom broju. Takve izjave su kontraproduktivne i ugrožavaju postojeći jedinstveni sistem načina određivanja matičnog broja u cijeloj zemlji. Takođe, ne doprinose brzom provođenju odluke Ustavnog suda BiH.

Pozivamo sve strane da riješe pitanje jedinstvenog matičnog broja što je prije moguće i ponovo pokrenu konstruktivan dijalog što treba rezultirati novim nacrtom zakonskih amandmana koji će hitno biti usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH. Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i EUSR je spremna da pruži svu neophodnu podršku.”

Europa.ba