“Studenti su u pravu kada pred EU i lidere BiH postavljaju izazove”, Daviddi

Hercegovački grad Široki Brijeg, sjedište ove opštine i zapadnohercegovačkog kantona, bio je odredište jednodnevne posjete zamjenika šefa delegacije EU u BiH, Dr Renza Daviddija, 13. marta.

Zajedno sa njemačkom ambasadorkom u BiH, Ulrike Maria Knotz, Dr Daviddi se susreo sa opštinskim i kantonalnim zvaničnicima i obišao gradilište kolektora otpadnih voda, koji se finansira EU sredstvima kroz IPA program.

Okrugli sto sa 20 članova poslovne zajednice omogućio je EU predstavnicima da razgovaraju o trenutno važnim pitanjima kao što su pridruživanje Hrvatske EU 1.jula, što će zahtjevati da BiH ispuni EU standarde ukoliko želi da nastavi izvoz određenih proizvoda kao što su proizvodi životinjskog porijekla. “Poslušao sam i vidio neke stvarne priče o uspjehu u sadašnjoj lokalnoj privredi, rezultat napornog rada lokalnih preduzetnika i podržavanje od strane opštine”, rekao je Dr Daviddi.

Dr Daviddi je takođe učestvovao u diskusiji sa studentima Akademije umjetnosti u gradu, a istakla su se pitanja neposrednog studentskog interesa, uključujući i ona o troškovima studentskog smještaja i kako aplicirati za EU projekte. “Od vitalnog je značaja da se posluša ono što je bitno za mlade ljude Bosne i Hercegovine, uključujući studente. Studenti sa kojima smo se danas sreli izazvali su opštinu i EU da urade više, što je naravno ispravno. Studenti nisu ništa manje važni građani nego bilo ko drugi i njihove potrebe se moraju poslušati i pažljivo razmotriti”, istakao je Dr Daviddi.

Europa.ba