Ambasador Sorensen i ambasadori zemalja EU u BiH posjetili budući međunarodni granični prelaz Bijača

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Peter Sorensen, posjetio je gradilište budućeg graničnog prijelaza Bijača i gradilište podsekcije Bijača-Kravice 14. februara, gdje se sastao sa predstavnicima JP Autocete FBiH doo Mostar i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ambasador Sorensen je bio u pratnji ambasadora Češke, Tomasa Szunyoga, ambasadora Švedske, Bossea Hedberga, ambasadora Velike Britanije, Nigela Caseyja i zamjenika šefa ambasade Francuske, Francoisa Leguea.

Obraćajući se medijima, ambasador Sorensen je naglasio da nema vremena za gubljenje s obzirom na  vjerovatni ulazak Hrvatske u EU 1. jula  2013. godine. On je istakao važnost da međunarodni granični prelaz Bijaca bude spreman za izvoz i uvoz robe u Evropsku uniju u trenutku kad Hrvatska postane član EU.

Generalni direktor autocesta FBiH, Ensad Karić i pomoćnik direktora za indirektno oporezivanje Hajrudin Lagumdžija uvjerili su ambasadora Sorensena da se ulažu svi napori da bi BiH na vrijeme završila svoj dio posla, prije pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

Europa.ba