Evropska godina građana 2013

Evropska godina građana, 2013., posvećena je pravima koje dolaze s EU državljanstvom. Tokom ove godine, EU će podsticati dijalog između svih nivoa vlasti, civilnog društva i preduzetnika na događajima i konferencijama širom Evrope, kako bi razgovarali o tim EU pravima i izgraditi viziju kako bi to EU trebala izgledati 2020. godine.
Pod sloganom “Riječ je o Evropi, riječ je o Vama!”, Evropska unija je pokrenula EU godinu građana 2013. u Dablinu, 10. januara, građanskim dijalogom u Gradskoj vijećnici.

Ovo je prilika za sve građane da razgovaraju direktno sa evropskim političarima o svojim pravima, u kakvoj to Evropi žele živjeti i kakva su njihova očekivanja u vezi sa Evropskom unijom. Njihova mišljenja će biti ugrađena u prijedloge Evropske komisije za jačanje prava u Uniji, u kojoj se ta prava u potpunosti poštuju.

Tematske sedmice na društvenim mrežama

Tokom cijele 2013. godine, Evropska komisija će na društvenim mrežama organizovati tematske sedmice o temama kojima se bavi Evropska godina građana.
EU poziva sve da se priključe putem Twitter-a, Facebook-a ili Google+. Evropska komisija će se fokusirati na specifične temer: državljanstvo Evropske unije, sigurnost u saobraćaju, prava putnika i sigurnost igračaka.
Uključite se, podijelite novosti i učestvujte.
Takmičenje – ‘Evropski Parlament: Šta ja imam s tim?’

Jeste li ikad sanjali da NAPRAVITE PROMJENU u projektu evropskih integracija? Sada je Vaša prilika. Jeste li ZA? Uključite se u takmičenje Centra za evropske politike: Evropski Parlament: Šta ja imam s tim? 

Mladi iz država članica EU i Hrvatske su pozvani da na inovativan i uvjerljiv način izraze zašto je Evropski parlament važan za njih i zašto je potrebno glasati na sljedećim izborima za Evropski parlament. Učesnici mogu pisati, pjevati, slikati, plesati, snimiti film ili koristiti bilo koje druge kreativne načine kako bi predstavili svoje mišljenje do 28. marta 2013. godine. Dvadeset najboljih učesnika biće nagrađeni putovanjem u Brisel, gdje će imati priliku da predstave svoje djelo, da saznaju više o institucijama EU, kao i da razmjene ideje sa donosiocima odluka u EU i sa mladim Evropljanima koji slično razmišljaju.
Više o projektu Evropska godina građana 2013.: europa.eu/citizens-2013/en
Europa.ba