Izjava EUD/EUSR o javnim emiterima

Komentarišući razmatranje pitanja javnih emitera na današnjoj sjednici Savjeta ministara, potparol EUD/EUSR Andy McGuffie je rekao:

“Nezavisne i profesionalne medijske institucije su jedan od najvažnijih aspekata naprednog, modernog i demokratskog društva. U tom kontekstu, Evropska unija je jasno isticala da svaki razgovor o uspostavljanju novih kanala na javnim emiterima treba da se odvija u sklopu procesa finalizacije reforme javnog RTV sistema. Ovi razgovori treba da se fokusiraju na uspostavljanju korporacije javnog RTV sistema, koja je neophodna za digitalizaciju, kao i na ključne prioritete koji se odnose na jačanje postojećeg sistema javnog emitovanja i nezavisnosti RAK-a – kao što je naglašeno u poslednjem Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine, sačinjenog od strane Evropske komisije.

“Mi stoga, apelujemo na sve strane da usmjere svoju pažnju i resurse na jačanje nezavisnosti i profesionalnosti postojećih kanala u sklopu RTV sistema, formiranje korporativne strukture za BiH sistem javnog emitovanje, usklađivanje zakona na nivou entiteta sa Zakonom o javnom radio-televizijskom sistemu BiH, kao i na hitno rješavanje problema digitalizacije. 

“Zbog značaja za proces evropskih integracija, bilo koje promjene postojećih zakonskih odredbi koje regulišu javni RTV sistem BiH, bi najbolje bilo raditi uz bliske konsultacije sa EU – i uz punu saradnju sa kompetentnim BiH institucijama, nego kroz ad hoc inicijative kao što je ova.”

Europa.ba