Promocija nove virtuelne mape Sarajeva

Nove virtualna mapa grada Sarajeva i turistički vodič zvanično su promovisani u petak (21. decembra) u Sarajevu, kao rezultat projekta finansiranog od strane Evropske Unije iz IPA fondova i kofinansiranog od strane Grada Sarajeva, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Ministarstva za turizam i zaštitu okoline FBiH.

Cilj projekta je da promoviše informacije o kulturnim institucijama u Sarajevu i da služi kao turistički vodič, koristeći mapu sa slikama ulica grada postavljenih na internet stranici projekta, obezbjeđujući svim posjetiteljima mogućnost da se informišu o gradu i imaju virtuelnu turu i prije dolaska u Sarajevo.

Direktor Fondacije „Mozaik“, koja je bila jedan od partnera u realizaciji ovog projekta, Vesna Bajšanski-Agić, izjavila je da su eksperti iz BiH i regije bili angažovani na realizaciji ovog projekta, sa ciljem da se ostvare željeni efekti. Ona vjeruje da građani BiH ne mogu očekivati bolju budućnost ukoliko budu čekali da neko obavi posao umjesto njih.

Maja Došenović iz Delegacije EU u BiH je rekla da je EU dodijelila 300.000 eura za implementaciju projekta, ističući da je projekat pokazao obećavajući ishod od samog početka. “Mapa koja je postavljena na internet stranicu je već pregledana 20.000 puta i vjerujemo da će biti još i bolje, sa sve više ljudi koji će se odlučiti da posjete Sarajevo i BiH”. Ona je dodala da su novi posjetioci u Sarajevo i u BiH veoma bitni, pošto njihovo iskustvo ljepote i kulturnog naslijeđa BiH predstavljaju dodatak njenom jedinstvenom društveno-kulturnom identitu.

Pored toga što je poželjela da projekat bude uspješan u budućnosti, Dosenović je zaključila da bi bilo korisno da se organizuje popratni sastanak u narednih nekoliko mjeseci i da se izvrši revizija projekta “što bi moglo poslužiti kao dobra osnova ne samo za budućnost projekta, nego za sveobuhvatni proces.”

Više informacija na: www.touristhub.ba

Europa.ba