Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, Dr Renzo Daviddi, posjetio izložbu “Popis stanovništva u Sarajevu 1910”

Dr. Renzo Daviddi,  otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, upoznao se sa ranije održanim popisom u BiH prilikom posjete izložbi ”Popis stanovništva u Sarajevu 1910.godine”.

Izložbu po drugi put organizuje Historijski arhiv Sarajeva u Muzeju Sarajevo, u Brusa Bezistanu. Ovaj put izložba se održava od 13. do 20. decembra 2012. povodom obilježavanja Dana arhiva i Arhivske službe u BiH.
 
Dr. Daviddija su ugostili direktor Historijskog arhiva Sarajeva, Haris Zaimović, i jedna od autora izložbe, Almira Alibašić Fideler.
 
Dr. Daviddi je bio impresioniran sa izloženom i sačuvanom arhivskom građom od posljednjeg popisa koji je proveden u Sarajevu za vrijeme Austro-Ugarske vlasti. Ovaj popis se smatra jednim od najdetaljnijih popisa koji je istovremeno proveden u cijeloj Austro-Ugarskoj monarhiji i Evropi.

Dr. Daviddi je iskoristio priliku da istakne važnost provođenja popisa stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini u 2013, navodeći:
 
“Pouzdani i sveobuhvatni statistčki podaci na državnom nivou su ključni za upravljanje u Bosni i Hercegovini. Bilo koja politika ili program za razvoj Bosne i Hercegovine, bez obzira da li je riječ o društvenoj, ekonomskoj ili drugoj oblasti, mora se temeljiti na tačnim podacima. Da bi se dobili ti podaci, popis stanovništva u cijeloj zemlji je neophodan. EU je uključena i ima interes za popis, naročito zbog procesa evropskih integracija. U tom kontekstu, obavezali smo se da ćemo dodijeliti gotovo 4,5 milijuna eura kako bi obezbijedili opremu potrebnu za popis, kao i tehničku pomoć i sam rad međunarodne posmatračke operacije.”

Odgovarajući na pitanja medija Dr. Daviddi je potvrdio da je zbog nedostatka tehničke spremnosti i političke opredijeljenosti, Međunarodna posmatračka operacija za Popis stanovništva i domaćinstava 2013. ocijenila da Bosna i Hercegovina još nije spremna za provedbu Popisa predviđenog za april 2013. i preporučila odgodu Popisa za najmanje šest mjeseci kako bi se osigurala adekvatna priprema popisa i izbjegli nepouzdani rezultati i podaci.

Europa.ba