Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Sorensen posjetio javnu kuhinju u Sarajevu i predao donaciju

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Peter Sorensen, posjetio je danas javnu kuhinju “Stari Grad” u Sarajevu. Ambasador se sastao sa šeficom kuhinje, Zilkom Šeta, i predao zamrzivač koji je bio potreban kuhinji koja priprema dnevne obroke za 1300 građana.

Ambasador Sorensen je izjavio da mu je drago što može pomoći ustanovi koja hrani ugrožene kategorije stanovništva. “Duboko sam impresioniran poslom koji se ovdje obavlja budući da samo šestoro zaposlenih, koje predvodi gospođa Šeta, svakodnevno priprema toliko mnogo obroka. Njihov rad je još značajniji jer hrana koju obezbjedi javna kuhinja često je jedini obrok koji će njeni korisnici imati tog dana”.

Šefica javne kuhinje “Stari Grad” Zilka Šeta je zahvalila ambasadoru Sorensenu na donaciji kao i na njegovoj drugoj ovogodišnjoj posjeti toj ustanovi. Tokom ručka sa ambasadorom, održanom u javnoj kuhinji, Šeta je istakla da se mijenja starosna struktura korisnika: “Ranije su glavni korisnici bili stariji građani, dok danas mnogo porodica sa djecom takođe treba pomoć”.

Pet sarajevskih javnih kuhinja osigurava obroke za 6400 građana čiji mjesečni prihod je manji od 75 maraka po članu domaćinstva. Više od 20 hiljada građana Bosne i Hercegovine je na listi socijalno-ugroženih stanovnika.

Europa.ba