Evropsku uniju posebno interesuje privredni ambijent

Danas je u Zenici grupa ambasadora država članica EU, akreditovanih u Bosni i Hercegovini, imala sastanak sa predstavnicima poslovne zajednice Zeničko-dobojskog kantona, na kojem je bilo riječi o izazovima i mogućnostima koji se pred njima nalaze, kao i neophodnim reformama koje bi Bosnu i Hercegovinu približile Evropskoj uniji.

Ambasadori su naglasili da Bosna i Hercegovina treba da se usmjeri ka reformama kojima će se povećati konkurentnost domaćih proizvoda i stvoriti bolja privredna klima za investitore i lokalna preduzeća. Ukazali su na podatke koji pokazuju da je u Bosni i Hercegovini potrebno 40 dana za registraciju preduzeća, 181 dan za dobijanje građevinske dozvole i 125 dana za priključenje na mjesnu elektro-energetsku mrežu.

Ambasador Bugarske, Angel Angelov, ambasador Italije, Raimondo de Cardona, ambasador Slovačke, Miroslav Mojžita, šef diplomatskog predstavništva Belgije, Jean-Pierre Biebuyk, i zamjenik šefa misije Španije, Toribio de Prado, naglasili su značaj Zeničko-dobojskog kantona za privredu BiH.

Sastanak sa predstavnicima poslovne zajednice je jedna od aktivnosti koje se danas održavaju u Zenici u okviru ambasadorove posjete. Zajedno sa šefom Delegacije Evropske unije u BIH i specijalnim predstavnikom EU, ambasadorom Peterom Sorensenom, ambasadori su se sastali i sa kantonalnim i opštinskim organima samoprave, rektorom i studentima Zeničkog univerziteta i obišli Tehno park, kojem je data pomoć u iznosu od 400.000 eura iz sredstava instrumenta EU za pretpristupnu pomoć.

Obraćajući se medijima tokom posjete, ambasador Sorensen rekao je da se razgovor najvećim dijelom vodio oko zapošljavanja i stvaranja povoljnog privrednog ambijenta. Konstatovao je da Evropska unija ima čvrstu politiku kada je u pitanju kretanje Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji. “To je od suštinskog značaja i ne može se dovoljno naglasiti. Međutim, da bi se i ostvarilo, vaše vlasti moraju da budu aktivne, a građani i instutucije treba da urade sve što je neophodno na svim nivoima”, izjavio je ambasador Sorensen.

Europa.ba