Sorensen: “Liderstvo mladih ključno u zaštiti ljudskih prava”

U cilju obilježavanja Dana ljudskih prava, šef Delegacije EU u BiH i visoki predstavnik EU u BiH, Peter Sorensen, ugostio je grupu aktivista Inicijative mladih za ljudska prava. Tokom sastanak ambasador Sorensen i njegovi gosti diskutovali su o aktuelnim problemima u oblasti ljudskih prava u državi.

Ambasador Sorensen je kazao:

“Poštivanje i zaštita ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona su fundamentalne vrijednosti EU.

Zbog toga, ja sam veom srećan da članovi Inicijative mladih za ljudska prava prepoznaju i promovišu značaj zaštite ljudskih prava kao kamena temeljca demokratskog društva. Uzimajući u obzir sve izazove u Bosni i Hercegovini, ohrabren sam da vidim da postoje mladi ljudi koji su dorasli ovom zadatku.  EU će nastaviti da pruža podršku svim onim individualcima i organizacijama koji promovišu ljudska prava, a istovrmeno će ukazivati na one koji ih krše.

Lisabonski ugovor jasno ukazuje da će Unija biti vođena ljudskim pravima i fundamentalnim slobodama. Ovi principi su dodatno ojačani Poveljom o fundamentalnim slobodama EU.

EU nastoji da osigura da sva ljudska prava – bila ona građanska, politička, ekonomska, socijalna ili kulturna – budu poštovana svuda. Svaka zemlja koja nastoji da se pridruži EU mora da se povinuje ovim pravima. Ovo važi kako za BiH, tako i za svaku drugu zemlju koja pretenduje da bude u EU.

Zato na Dan ljudskih prava pozivamo sve one koji su u poziciji autoriteta i imaju odgovornost, da podrže građane BiH koji su aktivno uključeni u javni život i koji zagovaraju zaštitu ljudskih prava. Njihov rad nikada ne može biti završen i mi danas ponovo potvrđujemo našu posvećenost za budućnost”.

Europa.ba