Izjava zamjenika šefa Delegacije Evropske unije o Vijeću za državnu pomoć

Osvrćući se na prvi sastanak Vijeća za državnu pomoć, dr. Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, izjavio je:

“Pozdravljamo današnji inauguralni sastanak Vijeća za državnu pomoć. Osnivanje i rad Vijeća za državnu pomoć je jedan od ključnih prioriteta procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Evropska unija je uspostavila jasna pravila i uslove pod kojima se finansijska pomoć vlada može dodjeljivati poslovnim subjektima. Uloga Vijeća je da osigura provedbu ovih pravila u Bosni i Hercegovini.

Ovo je dobra vijest za potrošače i poslovne ljude jer će ta pravila pomoći u sprječavanju da neka firma ili proizvođač imaju dominantnu tržišnu poziciju zbog državne pomoći. Održavanje konkurencije između poduzetnika sprječava rast cijena.

Bosna i Hercegovina će se približiti standardima EU zbog toga što će konkurencija između kompanija u Bosni i Hercegovini funkcionisati na sličan način kao slobodno tržište EU.

Da bi se to postiglo, Vijeće za državnu pomoć će vršiti nadzor provedbe Zakona o državnoj pomoći, koji je u potpunosti u skladu sa relevantnim zakonodavstvom Evropske unije, te je također obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Naglašavamo da je Evropska unija također odradila svoj dio posla. Pošto je Bosna i Hercegovina prihvatila ovu međunarodnu obavezu u zamjenu je Evropska unija otvorila svoje tržište “asimetrično”, to jest EU ostvaruje slobodnu trgovinu brže od Bosne i Hercegovine. To se odnosi na gotovo sve proizvode porijeklom iz Bosne i Hercegovine, posebno industrijske proizvode.

Bosna i Hercegovina sada mora ubrzati potpunu provedbu Zakona o državnoj pomoći da bi pomogla ekonomskom razvoju i konkurentnosti zemlje u globalnom okruženju u kojem živimo i radimo”.

Europa.ba