Otkrivanje lica sarajevske ljepote – uz pomoć EU

Kako demontaža građevinskih skela napreduje, poznate boje pročelja se pojavljuju i pokazuju ljepotu gradske Vijećnice u Sarajevu uništene tokom rata devedesetih godina. Nakon 20 godina, jedan od simbola Sarajeva opet ponosno stoji na obali Miljacke. I Sarajlije i posjetioci ponovo se mogu podjednako diviti sjaju zgrade podignute u 19. stoljeću, za vrijeme Austro-Ugarske vladavine u Bosni i Hercegovini.

U martu 2012., šef Delegacije Evropske unije / specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Peter Sorensen, potpisao je Protokol za obnovu, koji je osigurao 5.400.000 eura, potrebnih za obnovu zgrade. To nije bila jedina donacija Evropske unije za Vijećnicu. EU je već uložio 2.200.000 eura između 2000. i 2004.

Govoreći na svečanosti potpisivanja, ambasador Sorensen je napomenuo da kulturna baština zaštita i promicanje ima potencijal da bude dio izgradnje zajedničke vizije za budućnost zemlje, na temelju zajedničkih vrijednosti EU.

Samo u posljednjih šest godina, Evropska unija osigurala je 13.000.000 eura kroz IPA program za rekonstrukciju i obnovu kulturne baštine BiH. Drugi veliki planovi i projekti uključuju lokacije u Stocu, Novom Gradu i Banja Luci.

Europa.ba