Održana dvodnevna regionalna istraživačka radionica o migracijama iz BiH.

U Organizaciji TAIEX-a (Instrument za tehničku pomoć i razmjenu informacija Evropske komisije), u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Švicarskim uredom za saradnju u BiH, te u partnerstvu s Institutom za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, u Sarajevu  je održana dvodnevna regionalna istraživačka radionica o migracijama iz BiH.

Istraživačke radove o temi migracija i dijaspore na panelima su  prezentirati istraživači iz Norveške, Švedske, Švicarske, Srbije, Austrije, Australije, Njemačke, Slovenije, Francuske, Hrvatske i BiH. Fokus je bio na temama kao što su integracija migranata iz BiH u zemljama prijema,  veze migranata iz BiH sa domovinom, te država i dijaspora u kontekstu globalizacije.

Šef sekcije Operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Evropske unije u BiH Severin Strohal rekao je da EU nastoji da razvija bolje i sveobuhvatnije politike u vezi sa migracijama zasnovane na solidarnosti i odgovornosti. Strohal je  naglasio  da se politika Evropske unije  o migracijama također  bavi pitanjima integracije migranata u nova društva kako bi se potpuno iskoristile mogućnosti za njihovu što uspješniju egzistenciju.

Objašnjavajući zašto je radionica inicirana, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Ruzmira Tihić-Kadrić naglasila je da, bez obzira što je BiH zemlja s puno migracionih kretanja, dosad nije bilo mnogo istraživanja o toj temi, te je  izrazila uvjerenje da je ova radionica prilika da se poveća znanje o migracijama iz Bosne i Hercegovine. 

Završna zajednička sesija  bila je posvećena diskusiji o mogućnostima da ova radionica bude početna faza istraživačkog programa i fokusiranog dijaloga koji će i u budućnosti integrirati različita istraživanja o migracijama, te diskusiji o ulozi institucija u BiH, kao i ulozi akademske zajednice i drugih organizacija u BiH u budućoj saradnji,  pogotovo u vezi sa umrežavanjem istraživača.

Europa.ba