LET'S DO IT! – Bosna i Hercegovina I Evropska unija zajedno za čistiju okolinu

Bosna i Hercegovina je promijenila svoj izgled nabolje u nedjelju 9. septembra, kada je hiljade volontera izašlo na ulice i predgrađa u sklopu inicijative čišćenja “Let's Do It”. Volonteri iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i Ureda specijalnog predstavnika EU, zajedno s kolegama iz Britanske ambasade, sudjelovali su u akciji čišćenja na planini Trebević, u blizini Sarajeva.

Nakon zvaničnog otvaranja, kojem su prisustvovali estonski predstavnici globalnog projekta “Let¨s do it” Piret Mikkelsaar i Tiina Urm, deset volontera je očistilo dva parkirališta u blizini vidikovca na Trebeviću. Otpad, kao što su boce i limenke, kartonska ambalaža i cigarete, uklonjen je i spremljen u vreće koje su spremne za općinske i kantonalne vlasti da ih odnesu. Tim Delegacije EU/EUSR i Britanske ambasade proveo je dva sata u prikupljanju otpada koje se nakupilo na tom području.

Andy McGuffie, glasnogovornik Delegacije EU i EUSR-a je izjavio: “Ovo je veoma dobro organizovana inicijativa koja je zasluženo dobila veliku podršku građana u Bosni i Hercegovini. Vodeća NVO u organizaciji čišćenja, “Ruke”, stvarno je uspjela motivirati ljude da poduzmu inicijativu u ime okoliša. Apsolutno je neophodno da se nastavi briga  za zelenu i čistu Bosnu i Hercegovinu, jer ova zemlja ima toliko prirodnih ljepota, a Evropska unija vjeruje da prirodne ljepote treba njegovati i čuvati. “

EU ulaže sredstva kroz IPA (Instrument pretpristupne pomoći) program u raznim inicijativama koje imaju za cilj promociju zaštite okoliša u Bosni i Hercegovini. To uključuje zaštitu rijeke Save, razvoj odgovornog turizma i smanjenje upotrebe plastičnih vrećica. Više informacija o ovome možete pronaći u kategoriji ‘EU projekati u BiH’ na ovoj web stranici.

U ime Britanske ambasade, glasnogovornica Anne Macleod je izjavila: “‘Let’s Do It BiH’ je velika prilika za ambasade da se pridruže hiljadama drugih u kolektivnom naporu da se očisti jedna od prirodnih znamenitosti BiH. Nadamo se da će se rad svih onih koji su bili uključeni u ovu akciju u cijeloj zemlji, inspirisati druge da rade na zaštiti okoliša u ovoj prekrasnoj zemlji.”

U posljednje tri godine osoblje Britanske ambasade i njihove porodice su podržali godišnju sadnju stabla na planini Igman. Prošle godine je posađeno 50 novih stabala. U martu 2011. godine, ministar vanjskih poslova je organizovao seminar i radionicu u Sarajevu pod nazivom “Prelazak na ekonomiju sa niskim postotkom ugljika zajedno sa “Prijateljima Zemlje” i “BusinessGreen.com”.

Sveukupno, organizatori ‘Let's Do It’ projekta procjenjuju da se inicijativa odvijala u više od 97 opština, sa oko 35.000 volontera. Prema pisanju lokalnih medija, zajedno su prikupili više od 40.000 vreća smeća. Više informacija o ‘Let's Do It’ initativi možete naći na Internet stranici: www.letsdoit.ba

Europa.ba