Izjava EUD/EUSR portparola: Pomoć Evropske unije u slučaju požara

Delegacija Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Sarajevu žele da pojasne kakva pomoć je omogućena putem Mehanizma Evropske unije u slučaju opasnosti od požara.

Mehanizam civilne zaštite EU koordiniše pomoć 32 države članice, ukoliko zemlja koja je pogođena zatraži pomoć (kao što su helikopteri i avioni za gašenje požara te vatrogasci sa opremom).

U slučaju Bosne i Hercegovine, helikopter za gašenje požara je ponuđen putem Centra za nadgledanje i informisanje Evropske komisije (MIC).

MIC, koji je operativni centar Mehanizma civilne zaštite EU, proslijeđuje zahtjeve i ponude za pomoć, te može da koordiniše zajedničke protivpožarne operacije i učestvuje u procjeni štete.

Eksperti MIC-a za civilnu zaštitu redovno kontaktiraju sa svojim kolegama u zemljama članicama i razmijenjuju informacije te razgovaraju o mogućim potrebama. Zajednički sistem za hitne slučajeve i informisanje (CECIS) pomaže komunikaciju između MIC-a i nacionalnih vlasti, čineći odgovor na katastrofe bržim i efikasnijim. Takođe, Mehanizam civilne zaštite može da sufinansira transport pomoći pogođenim područijima.

 

Dodatne informacije za medije:

Evropski sistem informisanja o šumskim požarima:

http://effis.jrc.ec.europa.eu/

Evropska civilna zaštita:

http://ec.europa.eu/echo/civil_protection/civil/index.htm

Intervjui sa ekspertima za civilnu zaštitu Evropske unije mogu biti dogovreni putem Press-službe komesarke Georgieve. Kontakt: irina.novakova@ec.europa.eu

Europa.ba