Konferencija o korisnicima sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima – EU podrška informatizaciji pravosuđa u BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je danas u Sarajevu organizovalo Konferenciju o korisnicima sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima u okviru projekta „Podrška pravosuđu Bosne i Hercegovini“ kojeg finansira Evropska unija.

Cilj konferencije bio je prezentacija projektnih aktivnosti koje je finansirala Evropska unija u oblasti informatizacije pravosuđa Bosne i Hercegovine u proteklom periodu.

Tokom konferencije posebno je bilo riječi o Sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima, dosadašnjim dostignućima ovog sistema u smislu efikasnijeg i transparentnijeg rada pravosudnih institucija, kao i koracima koji će se poduzeti u narednom periodu ka daljem unaprjeđenju sistema. Također, predstavljene su i predstojeće aktivnosti vezane za dinamični proces informatizacije bh. pravosuđa, poput uvođenja sistema za edukaciju korisnika pravosudnog informacionog sistema, koji će biti razvijen u saradnji sa entitetskim Centrima za edukaciju sudija i tužilaca.

Član Predsjedništva VSTV BiH Zijad Kadrić je u svom uvodnom obraćanju izrazio iskrenu zahvalnost cjelokupnog bh. pravosuđa Evropskoj uniji na dugogodišnjoj podršci u oblasti informatizacije pravosuđa Bosne i Hercegovine, naglašavajući: „Bez ove velikodušne podrške razvoj informacijskog sistema ne bi bio moguć“. Govoreći o dostignućima u ovoj oblasti i aktivnostima u predstojećim aktivnostima, gospodin Kadrić je rekao: „Sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima, kao ključni dio Informacionog sistema pravosuđa naše zemlje, ne predstavlja finalni proizvod, stoga VSTV BiH neprestano ulaže napore usmjerene na njegov dalji razvoj i usavršavanje.“

Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave pri Delegaciji EU u BiH Severin Strohal, izjavio je da današnji događaj nije posvećen samo informatizaciji pravosuđa u Bosni i Herecogovini, već i unaprjeđenju njegovih kapaciteta i efikasnosti kako bi se na što bolji način ispunili zahtjevi koji proizilaze iz procesa evropskih integracija, te kako bi ono u konačnici bolje služilo potrebama građana BiH.      

Konferenciji je prisustvovalo oko 120 učesnika, predstavnika svih sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovine i entitetskih Centara za edukaciju sudija i tužilaca.

Na kraju konferencije je usvojen i zaključak u kojem je konstatovano da iako je proteklo tek nekoliko godina od uvođenja Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima, pokazalo se da je sistem neophodan i veoma koristan u obavljanju svakodnevnih zadataka u sudovima i tužilaštvima. Nadalje, radi se o sistemu koji je moguće prilagođavati potrebama korisnika, pa je neophodno poduzeti dalje korake na obezbjeđenju daljeg usavršavanja i prilagođavanja korisnicima, građanima i profesionalnoj zajednici. Razvoj sistema u narednom periodu biće usmjeren na uspostavljanje mehanizama koji će omogućiti efikasnije i djelotvornije praćenje rezultata rada sudova i tužilaštava, upotrebu elektronskog potpisa u komunikaciji građana sa sudovima i uspostavljanje sistema predvidivih vremenskih rokova koji će omogućiti građanima da prilikom pokretanja postupka pred sudom dobiju informaciju o dužini trajanja konkretnog postupka.

Europa.ba