Ambasador Sorensen i šefovi misija EU posjetili Banja Luku

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, u pratnji ambasadora 17 zemalja članica EU akreditovanih u Bosni i Hercegovini, ili njihovih zamjenika, posjetio je Banjaluku danas.

Ova posjeta je bila prilika za predstavnike EU da direktno kontaktiraju sa predstavnicima vlasti u zemlji, koji takođe imaju dužnosti u vezi sa evropskim integracijama Bosne i Hercegovine. Dodatno, to je bila i prilika za razne projekte koje finansira Evropska unija da predstave svoj rad i dostignuća.

Tokom posjete, ambasador Sorensen se sastao sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Aleksandrom Dzombićem i ministarkom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zeljkom Cvijanović

Obraćajući se medijima nakon sastanka u Vladi RS, ambasador Sorensen je rekao: “Prioriteti EU su poznati i nepromijenjeni. Oni su jasno naznačeni na posljednjem sastanku Vijeća za opšte poslove i razgovoru na visokom nivou održanom prošle sedmice. BiH će se morati fokusirati  na: izradu kredibilnih napore u provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci, održavanje i učvršćivanje ekonomske stabilnosti, između ostalog postizanjem dogovora sa MMF-om za novi aranžman i stupanje na snagu odgovarajućeg koordinacijskog mehanizma sa EU. To je ujedno i ključno pitanje, a bh. lideri su se obavezali na dogovor o tom mehanizmu do 31. oktobra. To su tri ključna pitanja iz Programa EU na koje bi se BiH trebala fokusirati.”

Ambasador Peter Sorensen, u pratnji grupe ambasadora se sastao i sa mladim članovima političkih stranaka koje učestvuju u radu Narodne skupštine Republike Srpske. Tokom posjete Banja Luci, jedna grupa ambasadora i zamjenika ambasadora posjetili su “Inovacioni centar Banjaluka” a druga grupa ambasadora i zamjenika ambasadora projekte “Borba protiv korupcije u obrazovanju” i “Anti-korupcione mjere na univerzitetima u BiH”.

Europa.ba