EU podrzava razvoj turizma u Parku prirode “Tajan”, Zavidovici

Održana biciklistička trka u subotu, 9. juna,  sa učesnicima iz cijele BiH

 

Park prirode “Tajan” postaje sve atraktivniji ne samo za turiste, već i za ljubitelje adrenalinskog sporta i takmičenja.

Jedno od takvih takmičenja je održano u subotu, 9. juna u formi brdsko-planinske i biciklističke trke. Ova takmičenja su dio serije promotivnih sportskih događaja organiziranih u sklopu projekta kojeg finansira EU pod nazivom: “TAJAN – Tourism, Adventure, Joy, Attractions, Nature” i koji na taj način doprinosi prezenaciji i javnoj promociji Parka prirode “Tajan”, ne samo među turistima iz BiH i šire, nego i među ljubiteljima sporta i članovima sportskih klubova.

Oko 60 učesnika je stiglo iz svih krajeva Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Zenica, Maglaj, Zavidovići, Banja Luka, Bihać, Doboj, Modriča, Tuzla itd.). Takmičili su se u sportskom duhu, bez povreda, a uz postignute dobre rezultate.

Realizacija ovakvih promotivnih aktivnosti u okviru projekta predstavlja polaznu osnovu za daljnje poduhvate u razvoju tzv. vanjskog turizma u “Tajanu”, što će doprinijeti postizanju daljeg učinka u unaprijeđenju konkurentnosti navedene destinacije. Ovaj događaj je pokazao kako je “Tajan” već postao prepoznatljiva destinacija za avanturistički turizam.

Osnovna ideja projekta TAJAN jeste ponuditi prirodni lokalitet parka prirode Tajan kao turistički proizvod na tržištu, kombinirajući tri glavna seta aktivnosti: razvoj turističke infrastrukture, koordinaciju i razvoj ljudskih resursa, te marketing i promociju. Kombinacija treninga i razvoja infrastrukture će obogatiti turističku ponudu Tajana, a marketinške aktivnosti, zajedno sa promotivnim događajima će kontribuirati poboljšanju imidža o Tajanu kao turističkoj destinaciji. Ukupna vrijednost projekta je 468, 000 EUR, od čega Evropska unija finansira projekat u iznosu od 350,000 EUR putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Europa.ba