EU podržava unapređenje propisa koji bi zaštitili životnu sredinu od neodgovorne upotrebe plastičnih kesa u BiH

U sklopu projekta koji finansira Evropska unija „Smanjenje korišćenja plastičnih kesa u BiH“, a realizuje CCI u partnerstvu sa CRP-om, danas su na konferenciji za medije u Banjaluci povodom 05. juna – Dana zaštite životne sredine, proglašene najbolje fotografije sa prikazom zagađenja životne sredine plastičnim kesama.

Na konkurs koji je organizovan u protekla 2 mjeseca, pristiglo je više od 200 fotografija sa prikazom zagađenja životne sredine plastičnim kesama. Stručni žiri je odabrao 6 najboljih fotografija nastalih na području Mostara, Čapljine, Han Pijeska, Fojnice i Foče, a koje na svojstven način odražavaju onečišćenje životne sredine plastičnim kesama. Na izbor fotografija moglo je uticati i više od 2.000 posjetilaca Facebook stranice CCI (Centri civilnih inicijativa) koji su pregledali postavljene fotografije. „Cilj ovog ironičnog takmičenja bio je da javnosti pokažemo veličinu ovog problema i njegovu prisutnost u cijeloj BiH. Iako ga svaki dan gledamo, a nekada i doprinosimo samom problemu, ipak često zatvaramo oči kao da se ovi prizori nalaze negdje drugdje, a ne u našoj zemlji“, rekla je Majda Stojanov, portparol CCI-ja i još jednom naglasila da se u Bosni i Hercegovini godišnje potroši više od milijardu plastičnih kesa, od kojih većina završi u prirodi ili u najboljem slučaju na nekoj od deponija, gdje se razgrađuju više stotina godina.

Šef banjalučke kancelarije Delegacije Evropske unije u BiH, Giulio Zanni, izjavio je da i Evropska unija ozbiljno razmatra mogućnosti rješavanja ovog problema na nivou Unije, pa čak i mogućnosti zabrana. Zanni je naveo i neke od rezultata sveobuhvatne ankete javnog mnijenja u EU provedenog 2011. godine, koji govore da je velika većina građana saglasna sa mjerama za smanjenje korišćenja plastičnih kesa, pa čak i potpunim zabranama ili cjenovnoj politici, koje bi trebala uticati na smanjenje njihovog korišćenja.

“Sredstva koja bi se mogla sliti u entitetske Fondove za zaštitu životne sredine od naknade za plastične kese mogla bi se iskoristiti za podsticaje proizvođačima za proizvodnju biorazgradivih i kvalitetnih plastičnih kesa, te druge okolišne projekte. Imamo čvrsta obećanja entitetskih ministarstava nadležnih za ekologiju i trgovinu da će tokom ove godine biti doneseni propisi koji bi u primjeni mogli biti već iduće godine. Mi smo im već ponudili nacrt rješenja, a na njima je da ga usaglase sa ostalim zainteresovanim stranama i primjenjuju, i to jednako na području oba entiteta”,  rekao je Siniša Bencun, voditelj projekta  CCI, prezentujući model uvođenja naknada na plastične kese, ali i podsticaja za proizvođače da proizvode razgradive ali i kvalitetne kese za višekratnu upotrebu. Pozitivan primjer trgovinskih lanaca je „DM Drogerie Markt“ d.o.o., koji je počeo naplaćivanje plastičnih kesa, a prikupljena sredstva usmjeriće u različite projekte zaštite životne sredine.

Uvođenje naknade na plastične kese ne smije biti shvaćeno kao namet građanima. Jer oni koji to ne žele, uvijek mogu koristiti kese za višekratnu upotrebu i platnene cekere. „Cilj nam je da budućim propisom sve zainteresovane strane budu zadovoljne, a da životna sredina bude zaštićena“, rekla je Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS.

Europa.ba