EU turnir u košarci

Ukupno 96 košarkaških igrača iz sarajevskih timova K.K. Play off, K.K. Bosna, K.K. Real way i tim iz Zenice K.K. Kengur su se sportski nadmetali u subotu, 12.05.2012.godine ispred BBI centra i na taj način obilježili kraj EU sedmice. Ovaj događaj predstavlja veliko finale obilježavanja Sedmice Evrope i Dana Evrope. Početni koš u znak otvaranja turnira dao je Pepi, maskota EU integracije BiH.

Timovi su se takmičili u tri kategorije:
Kategorija 1 Mini basket – 1998. godište i mlađi
Kategorija 2 juniori – 1996. godište i mlađi
Kategorija 3 kadeti – 1994. godište i mlađi
Pobjednici po kategorijama su:
Mini Basket
1. Koreli
2. Likovi
3. Kros over
Juniori
1. LS
2. Ludaci
3. Tigrovi
Kadeti
1. Kalamujić
2. Toronto
3. Mašina
Nagrade pobjednicima turnira uručili su Natalia Dianiskova, Šefica Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju, Delegacija Europske unije u BiH, Marina Kavaz-Siručić, glasnogovornica, Direkcija za europske integracije BiH, Mr Elmedin Konakovic, Predsjednik komisije za kulturu i sport Kantona Sarajevo.
Elmedin (Dino) Konaković je rekao: „Čast mi je učestvovati u proslavi Dana Evrope, i to posmatram iz dva aspekta: jedan je što proslavu Dana Evrope vidim kao civilizacijaki čin, te smatram svojom dužnošću doprinijeti obilježavanju jednog tako važnog događaja, a s druge strane pozdravljam i sam način kako je proslava organizirana da se kroz sport mladi ljudi aktiviraju da i sami učestvuju u obilježavanju Dana Evrope i podizanju svijesti o integraciji BiH u EU”.
Nakon proglašenja pobjednika, djeca osnovnih škola i svi učesnici turnira su mogli uživati u lutkarskoj predstavi tokom koje je Pepi, maskota EU integracija, predstavio neke od članova svoje EU porodice.

Europa.ba