Govor šefa Delegacije i specijalnog predstavnika EU “Evropski put BiH i obaveze FBiH”

— VAŽI IZGOVORENA RIJEČ —

Tematska sjednica Predstavničkog doma Federacije BiH

Poštovani predsjedavajući Parlamenta, članovi Parlamenta, ministri, predstavnici diplomatskog kora, dame i gospodo,

Zadovoljstvo je zajedno sa Vama proslaviti Dan Evrope – dan kada se prisjećamo početka velikog mira i prosperiteta, te napora koje su uložili mnogobrojni muškarci i žene, tokom niza decenija, za izgradnju jedinstva i solidarnosti među evropskim narodima.

Idući korak po korak, izgradili smo jaku Evropu, izgradili smo Uniju koja predstavlja jednu od najvećih trgovinskih sila u svijetu, te jednog od najvećih donatora.

Državljani zemalja članica EU mogli bi navesti mnogobrojne prednosti koje im je donijelo članstvo u EU. Uključujući rast životnog standarda. Uključujući pravo glasa za evropskim stolom – gdje nijedna nacija, čak ni ona najveća, nije toliko velika da odlučuje o svemu.  Gdje konsenzus predstavlja veliku nagradu i naš vodeći princip, a ne tek poseban događaj u procesu donošenja odluka.

9. maj je i dan kada se razmišlja i gleda ka naprijed – kako odgovoriti na izazove finansijske krize, kako biti konkurentniji i kreativniji, kako povezati evropski kontinent pomoću transporta, energije i, što je najvažnije – putem veza između ljudi. Da, povremeno se nad nama nadviju tamni oblaci – ali, solidarnost i jedinstvo koji potiču iz evropske vizije Roberta Schumana su okosnica koja djeluje uprkos izazovima.

Svjestan sam činjenice da finansijska previranja na evropskom kontinentu, a i šire, uzorkuju zabrinutost i ovdje u Bosni i Hercegovini. Međutim, možemo se uveliko uzdati u činjenicu da zemlje članice EU kroz međusobnu podršku rade na iznalaženju rješenja.

Čvrsto sam uvjeren da će jednom kada se ispune uslovi – Bosna i Hercegovina postati država članica Unije. Međutim, na Vama je da odredite strateške ciljeve i listu prioriteta, da implementirate standarde Evropske unije i da se pripremite za konkurentsku utrku unutar najvećeg jedinstvenog tržišta na svijetu – gdje možete pokazati najbolje.

Gledajući unazad, aktivnosti Evropske unije u sferi proširenja bilježe mnogobrojne pozitivne pomake u regiji zapadnog Balkana. Hrvatska je sada na putu da postane članica u julu 2013. godine, Srbija je dobila status kandidata, Crna Gora će uskoro početi sa pregovorima. Bosna i Hercegovina jeste i mora ostati u srcu ovog regiona koji prolazi kroz promjene.

Moraju se riješiti prioritetna pitanja. Uslovi različitih faza u procesu stabilizacije i pridruženja ove zemlje. Pitanja vezena za vladavinu zakona. Zaštita ljudskih prava. Poštivanje manjina. ‘Kopenhagenški kriteriji’ ne odnose se tek na puko zadovoljenje neke ideologije svojstvene samo Evropskoj uniji, oni znače ispunjavanje očekivanja ljudi uzduž i širom ove zemlje: iskorjenjivanje korupcije, izgradnju dobre javne uprave i, što je najvažnije, otvaranje novih radnih mjesta.

Dame i gospodo,

Reputacija jedne zemlje gradi se na njenoj sposobnosti da nastupa jedinstveno, na zakonodavstvu dobro usklađenom sa pravnom tekovinom EU, te na dobroj implementaciji iste u višeslojnom sistemu – na nivou države, Entiteta, Brčko Distrikta ili na kantonalnom nivou.

Bosna i Hercegovina ima evropsku perspektivu kao jedinstvena zemlja. Međutim, imajući u vidu različite nivoe odgovornosti predviđene Ustavom BiH, neophodno je da svi ti nivoi vlasti rade zajedno sa istim ovim ciljem na umu. Efikasan mehanizam koordinacije u vezi sa pitanjima u oblasti EU, na državnom i na nivou Federacije BiH, značajno će doprinijeti vašem napretku ka pristupanju.

To, između ostalog, znači da jedanaest zakonodavstava u Federaciji BiH moraju biti u stanju da prenesu acquis harmonizovano i koordinisano, u skladu sa svojim ustavnim dužnostima. Iz tog razloga, ključna je sistematska saradnja parlamenata u Federaciji.

Dame i godpodo,

2012. bi mogla biti evropska godina za Bosnu i Hercegovinu. Naš ugovor – Sporazum o stabilizaciji i pristupanju, mogao bi biti ratifikovan samo i samo ako se ulože vjerodostojni napori u implementaciji predsude u slučaju Sejdić-Finci.

Jednako važno jeste i usvajanje Opšteg fiskalnog okvira za naredne tri godine, te državnog Budžeta za 2012. godinu. U nedostatku osnovnog ekonomskog planiranja, javlja se ozbiljna prijetnja održivosti i pouzdanosti javnih finansija te stvarna opasnost da neke od tekućih obaveza BiH prema EU neće biti ispunjene. Smatram da je neophodno da, kako na nivou države tako i na nivou entiteta, prioriteti u potrošnji što više budu usmjereni na podršku konkurentnosti te na nove tržišne niše koje omogućuju ekonomski rast.

Kada smo već kod ekonomije – 2 su ključne stvari u 2012. godini: članstvo Hrvatske (i implikacije toga) te izgradnja Koridora Vc. Obje stavke bi mogle značajno doprinijeti povoljnom okruženju za poslovanje i direktnim stranim investicijama, što će predstavljati ključ u Vašoj borbi sa silama tržišta jednom kada uđete u Uniju. I jedno i drugo takođe mogu biti i nesupjesi, ukoliko Bosna i Hercegovina ne uspije da se dobro pripremi za rješavanje pitanja izvoza – na primjer, poljoprivrendih dobara – u Hrvatsku i ostatak EU, ili zakasni sa izgradnjom glavne putne arterije u Bosni.

Evropska unija je predana evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine i spremna da pruži tehničku i finansijsku pomoć. Jedan twinning projekat koji je planiran za 2012. godinu će takođe doprinijeti izgradnji kapaciteta sva tri parlamenta, pod uslovom da se 220 miliona eura, koliko iznosi IPA paket za 2012. i 2013. godinu dobije podršku svih aktera.

Dame i gospodo,

Proširenje je oduvijek predstavljalo evropski odgovor na strateške izazove Evrope. Istorija je pokazala da je to bilo od koristi i za nove članice i za Uniju koja je proširenjem ostavila svoj znak u svijetu.
Evropa će s godinama postati jača jer ovakav put pruža jasnu, jedinstvenu političku i ekonomsku dobrobit.
Velika većina glasača očekuje brz napredak na evropskom putu.

Iz tog razloga, ostajem u uvjerenju da će naša saradnja i partnerstvo u Ulici Hamdije Kreševljakovića, kao i širom drugih ulica i u drugim parlamentima ostati jaki i dobri.

Želim vam uspješan rad u ovom sazivu i sretan Dan Evrope!

Europa.ba