EU i UNDP podrška jačanju lokalne demokratije i saradnje opština i NVO-a u Bosni i Hercegovini

Završna  radionica projekta  koji finansira EU “Jačanje lokalne demokratije II – LOD II” održana je 24. aprila 2012. u Sarajevu, na kojoj su predstavljeni rezultati projekta provedenog u 15 bosanskohercegovačkih opština. Na radionici su prisustvovali načelnici partnerskih opština i drugih jedinica lokalne samouprave, predstavnici organizacija civilnog društva, Saveza općina/opština i gradova FBiH i RS, Delegacije EU u BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

LOD II projekat je tokom 18 mjeseci provedbe  finansirao 72 projekta NVO-a  u partnerskim opštinama, Bijeljina, Derventa, Foča, Grad Sarajevo, Gradiška, Jablanica, Ključ, Ljubuški, Prijedor, Srebrenik, Tešanj, Trebinje, Tuzla, Zavidovići i Zvornik. Kroz realizaciju ovih  projekata su se riješavala pitanja definisana razvojnim strategijama ovih zajednica, ali u isto vrijeme i razvijali kapaciteti organizacija civilnog društva i samih lokalnih vlasti.

Tokom radionice se razgovaralo i o poboljšanju postojećih mehanizama finansiranja organizacija civilnog društva, posebno se osvrćući na finansiranje projekata kojima se mogu riješiti problemi u lokalnim zajednicama.  Rezultati ovih razgovora će se vidjeti u budućnosti prilikom primjene određenih evropskih standarda u dodjeljivanju budžetskih sredstava za sprovedbu projekata organizacija civilnog društva na lokalnom nivou.

Također, ovaj skup je poslužio kao odlična prilika da se razmjene iskustva, prije svega iz domena jačanja saradnje između lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, ali i istaknu naučene lekcije koje će biti od pomoći u daljoj izgradnji te saradnje.

Evropska unija je finansirala projekat LOD II  iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u  iznosu od 1,5 milion eura. Ciljem je da se doprinese demokratskoj stabilizaciji, pomirenju i daljem razvoju Bosne i Hercegovine kroz podršku odabranim jedinicama lokalne samouprave u uspostavljanju boljih odnosa između lokalnih vlasti i civilnog društva, te iznalaženju finansijskih mehanizama za unaprijeđeno pružanje usluga.

Europa.ba