Ambasadori Sorensen i Burton posjetili danas Regulatornu agenciju za komunikacije

Zdravi, profesionalni i nezavisni mediji koji izvještavaju i pravilno, kritički obrađuju aktuelna dešavanja u Bosni i Hercegovini su vitalni za budućnost zemlje, izjavili su šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen i šef Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u BiH, ambasador Fletcher M. Burton tokom današnje posjete Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK).

Dvojica šefova misija su posjetili RAK kako bi istakli svoju podršku, i podršku njihovih organizacija, svima onima koji rade kako bi održali te standarde u medijskom sektoru. Takođe, izrazili su podršku institucionalnoj ulozi RAK-a, kao važnog stuba medijskog sektora Bosne i Hercegovine.

Ambasador Sorensen je rekao: “Izgradnja zdravih, nezavisnih medija i zdravog javnog foruma, u kojem sva pitanja mogu biti raspravljena na odgovarajući način, esencijalna je za svaku dinamičnu demokratiju. Svako ko radi na ispunjavanju tih ciljeva ima našu podršku. Institucije kao što je RAK imaju veoma važnu ulogu u tom procesu i zato je EU doprinjela izgradnji profesionalnih kapaciteta agencije. Nezavisnost u pogledu zapošljavanja i finansiranja mora biti osigurana kako bi ona  zaista bila stub medijskog sektora u BiH. Postoji stvarna zabrinutost da je pred nama pogoršana situacija u Bosni i Hercegovini u vezi sa slobodom medija. Zato je Evropska unija, a posebno Evropska komisija, angažovana u praćenju situacije i podržavanju debate koja bi trebala dovesti do rješenja. Ističem da je promjena stanja odgovornost svih društvenih faktora: medija, lidera, građana. Trebali bismo svi da se zapitamo šta možemo učiniti da se situacija popravi.”

Ambasador Burton je izjavio: “Opredijeljeni smo za uspostavljanje funkcionalnog regulatora medija kako bi osigrali transparentno i nezavisno medijsko okruženje. Slobodni mediji su jedan od osnovnih stubova na kojima počiva svaka funkcionalna demokratija. RAK igra važnu ulogu u osiguravanju toga. Radeći taj posao, doprinosi razvoju otvorenog i demokratskog društva u skladu sa vrijedostima OSCE-a”.

Europa.ba