Izjava Petera Sorensena prilikom potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o Međunarodnoj posmatračkoj operaciji za popis stanovništva i domaćinstava u BiH

Memorandum o razumijevanju između Evropske komisije, Vijeća Evrope i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o Međunarodnoj posmatračkoj operaciji za popis stanovništva i domaćinstava u BiH potpisan je danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.    

Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen je izjavio ovom prilikom:

“Popis stanovništva je jedna od najvažnijih aktivnosti u području zvanične statistike jedne zemlje; kroz popis se dolazi do bitnih podataka o demografskoj strukturi i glavnim socio-ekonomskim karakteristikama stanovništva. Isto tako, zemlja će imati ažurne podatke o broju i strukturi stanova, kao i životnim uslovima stanovništva. Bez ovih podataka, vlast ne može planirati javne usluge, a strani investitori će se teško angažovati i investirati u zemlju. Popis stanovništva sam po sebi je veliki posao i zahtijeva obučeno i sposobno osoblje, znatna sredstva i, uz to, snažno upravljanje svim aktivnostima i vremenom. Podržaćemo vlasti BiH u ovom poslu”.

 

Europa.ba