TAIEX Radionica „Zakonodavstvo EU u oblasti trgovine ljudima i organiziranog kriminala”

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović, ambasador Francuske u BiH Roland Gilles i šef sekcije Operacija u Delegaciji EU u BiH Holger Schroeder otvorili su danas TAIEX radionicu na temu “Zakonodavstvo EU u oblasti trgovine ljudima i organiziranog kriminala”.

Tokom dvodnevne radionice, kojoj prisustvuju predstavnici iz cijelog regiona, razgovarat će se o unapređenju koordinacije i saradnje između tužilaca, policije i civilnog društva, te podizanju svijesti među agencijama za provedbu zakona i pravosudnim službenicima o najnovijim trendovima trgovine djecom i prekograničnog kriminala. 
Ministar Ahmetović je u uvodnom obraćanju istakao da se BiH, od usvajanja Akcionog plana za borbu protiv trgovine ljudima prije dvanaest godina, organizovano suprostavlja ovom sigurnosnom problemu, kroz zajedničke aktivnosti vladinih institucija i civilnog društva.

„Ovakav pristup rezultirao je nizom uspjeha koji su vidljivi u broju uspješno provedenih istraga, podignutih optužnica i izrečenih presuda trgovcima ljudima. Također, ogleda se i u broju spašenih žrtava i provedenim mjerama podrške i pomoći za žrtve trgovine ljudima, u nizu provedenih preventivnih aktivnosti te u izgrađenim mehanizmima unutrašnje i međunarodne saradnje“, kazao je Ahmetović. Te napore i rezultate u borbi protiv trgovine ljudima su prepoznale i nadležne međunarodne institucije.

Radionicu je organizovalo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa Instrumentom za tehničku pomoć i razmjenu informacija Evropske komisije (TAIEX) i francuskim Regionalnim tehničkim savjetnikom za borbu protiv trgovine ljudima u Jugoistočnoj Evropi.

Ovo je prvi događaj koji je Bosna i Hercegovina organizovala kao zemlja predsjedavajuća MARRI Regionalnom inicijativom od kako je prije tri sedmice preuzela tu dužnost. Tokom održavanja radionice ministar Ahmetović i direktor MARRI Regionalnog centra Trpe Stojanovski su razgovarali o budućim aktivnostima tokom jednogodišnjeg bh. predsjedavanja.

Europa.ba