Potpisani protokoli u oblasti integrisanog upravljanja granicom BiH

Četiri provedbena protokola na Sporazum o međusobnoj saradnji između institucija uključenih u proces integrisanog upravljanja državnom granicom Bosne i Hercegovine potpisana su danas u Sarajevu. Protokole su potpisali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH, Ureda za veterinarstvo BiH, Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, Federalne uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH, Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske i Vlade Brčko Distrikta BiH.

Potpisanim protokolima detaljno se regulišu pružanje stručne i tehničke pomoći, zajedničko korištenje opreme, zajedničke obuke, određivanje i dužnosti službenika za kontakt i organizacija i održavanje redovnih sastanaka. 

Protokole su izradila radna tijela formiranih pri Državnoj komisiji za integrisano upravljanje granicom BiH, a učestvovali su i stručnjaci EU angažovani kroz Twinning projekt „Podrška implementaciji Strategije i Akcionog plana integrisanog upravljanja granicom u BiH“ kojeg finansira Evropska unija putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2008).

Europa.ba