Panel diskusija o razvoju ruralnih zajednica ordžana u Gradačcu

U organizaciji Udruženja Vesta, u općini Gradačac je održana 05.04.2012. prezentacija i panel diskusija o europskim inicijativama za razvoj ruralnih zajednica, s ciljem da doprinese boljem upoznavanju i razumijevanju EU, njenih politika i programa ruralnog razvoja, kao i koristi koje od istih imaju zemlje kandidati i potencijalni kandidati i zemlje članice Europske unije. Predstavljene su informacije o mogućnostima pripreme za LEADER program, te uspostavu mehanizama za kontinuiranu razmjenu informacija i dijalog o mogućnostima primjene takvog pristupa u BiH.

Prezentaciji je prisustvovalo 76 osoba, među kojime su predstavnici relevantnih općinskih službi, mjesnih zajednica, poljoprivrednih zadruga, poduzetnici, proizvođači, prerađivači, nevladine organizacije. Učesnici su upoznati sa prednostima približavanja BiH Europskoj uniji, posebno kada je riječ o razvoju poljoprivrede i ruralnih zajednica te ulaganjima u projekte ruralnog razvoja.

Nakon četiri panel diskusije, u općinama Gračanica, Lukavac, Živinice i Gradačac, planirano je i održavanje u općinama Tuzla, Brčko, Bijeljina, Zvornik, Modriča i Derventa.

Europa.ba