Evropska unija daje 7.5 miliona eura za deminiranje u Bosni i Hercegovini

Međunarodni dan borbe protiv mina obilježen je ceremonijom koja je održana danas u Sarajevu. Centar za uklanjanje mina u BiH (BH MAC) i nevladina organizacija “Stop minama”, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini, predstavili su projekte protivminskih akcija državnim i entitetskim zvaničnicima, donatorima i  predstavnicima međunarodne zajednice.

Šef Operacija Delegacije EU u BiH, Holger Schroeder, je naglasio važnost koju Evropskoj uniji predstavlja bezbjednost ljudi u Bosni i Hercegovini. Dodao je da perspektivu članstva u EU ističe mišljenje da čitava teritorija treba biti otvorena njenim građanima – da žive, rade i grade budućnost. “Evropska unija će nastaviti da podržava deminiranje sa 7.5 miliona eura iz Instrumenta pretpristupne pomoći za 2011. godinu (IPA). Osim pitanja deminiranja i razvoja, koncentrisaćemo svoje napore na pitanja socjalne integracije i pobljšanja života za žrtve mina i njihove porodice”, rekao je Schroeder.

Evropska unija je od 1996. godine podržala protivminske akcije sa ukupno 41 milion eura. Prema Strategiji BiH za čišćenje mina, deminiranje teritorije Bosne i Hercegovine bi trebalo biti završeno 2019 godine.  

Europa.ba