Parlamentarci razgovarali o prioritetima za “Evropsku godinu”

Poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH te skupštinama entiteta i Brčko distrikta, sastali su se u ponedjeljak 19. marta 2012. godine u prostorijama Delegacije EU i EUSR-a u Sarajevu, kako bi razgovarali o ponovnom zamahu u naporima Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija.

Ovaj sastanak je prvi u seriji događaja koje organizuje Evropska unija u sklopu inicijative “Parlament za Evropu”, koja okuplja poslanike iz BiH i zvaničnike i poslanike iz zemalja članica EU, da razmotre načine za unapređenje procesa pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen je izjavio: “Većina građana BiH želi da vidi ovu zemlju u EU. Upravo tamo žele da vide svoju djecu. Vaš glas „za“ ili „protiv“ može značiti napredak ili blokadu na evropskom putu, a vi imate priliku da dokazujete svoje opredjeljenje za evropsku budućnost vaših glasača svakog mjeseca, ako ne i svake sedmice.” Ambasador je, također, dodao:” Samo vi, izabrani predstavnici, možete da osigurate napredak koji vaše izborno tijelo hoće. Mi vam u tome možemo pomoći samo ako na vašoj strani postoji iskreno opredjeljenje.”

Događaju je prisustvovala i šefica jedinice za Bosnu i Hercegovinu pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Paola Pampaloni.

Rasprava je bila fokusirana na prioritete koji trebaju biti ispunjeni kako bi se osiguralo puno stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te kredibilna aplikacija BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Europa.ba