Bolja zdravstvena zaštita za državljanina BiH kroz projekat EU: Reforma javnog zdravstva II u Bosni i Hercegovini

U Sarajevu, 6. marta 2012. godine održano je predstavljanje projekta koji financira Evropska unija, pod nazivom: ” Reforma javnog zdravstva II u Bosni i Hercegovini”.

Prezentacija i naknadni susret  su obilježili početak projekta, gdje su sudionici imali priliku predstaviti projekat, njegove ciljeve i očekivane rezultate. Učesnici su izražavali svoja očekivanja, prijedloge, kao i vlastitu uključenost u projektne aktivnosti.

Šef odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnje Delegacije Evropske unije u BiH Natalia Dianiskova, ovom prilikom je izjavila: “Ovaj projekat će pružiti bolju zaštitu građanima protiv zaraznih bolesti putem učinkovitog sistema praćenja i evaluacije.
Projekat je vrlo važna za integraciju u EU, jer će doprinijeti razvoju sistema pravovremenog upozorenja unutar BiH, također će raditi pilot studije za Evropsko zdravstvo, kao i stvaranje baze  podataka nacionalnog zdravstva rema zahtjevima EUROSTAT-a.”

Sastanku je također bio prisutan  ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, koji je u svom govoru naglasio veću potrebu za ovom vrstom projekata za dobrobit zdravstvene zaštite  građane BiH.

Projekat finansira Evropska unija iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 2011) u iznosu od 1.200,000 eura. Primarni korisnik projekta je Ministarstvo civilnih poslova BiH, Sektor za zdravstvo, a kKrajnji korisnici će biti zdravstveni radnici u zdravstvenim ustanovama i građani BiH. Konzorcij koji čine CEEN Economic Project & Policy GmbH (CEEN) iz Austrije i Diadikasia Consultanting Services S.A iz Grčke pruža konsultantske usluge.

 

Europa.ba