Sorensen: Struktuisani dijalog je dvostruka prilika za Bosnu i Hecegovinu

Bosna i Hercegovina ne smije propustiti dvostruku priliku koja se pruža kroz struktuisani dijalog o pravosuđu koji potpomaže Evropska unija, rekao je danas šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen.
 
Govoreći o drugom sastanku u okviru struktuisanog dijaloga koji će biti održan 10. i 11. novembra u Sarajevu, ambasador Sorensen je izjavio:
 
“Vjerujem da će struktuisani dijalog o pravosuđu pomoći Bosni i Hercegovini da učvrsti nezavisan, učinkovit, djelotvoran i stručan sistem pravosuđa. Istovremeno, dijalog pomaže napredak zemlje na njenom putu prema Evropskoj uniji. Svi građani i ljudi diljem političkog spektra mogu i trebaju pozdraviti ove ciljeve. To je dvostruka prilika.
 
Struktuisani dijalog EU-BiH o pravosuđu se provodi u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja. To je jedan od mehanizama za reviziju zakona i funkcioniranje institucija u zemljama proširenja.
 
Ne mogu dovoljno naglasiti potrebu za dosljedno uključivanje i predanost svih zainteresiranih strana u zemlji u ovom poduhvatu, uz dobru koordinaciju, saradnju i u duhu uzajamnog razumijevanja.
 
Dobra je vijest da su već nakon prve etape u ovom procesu, vlasti pristupile aktivnostima kako bi se ostvario napredak u pogledu nekoliko preporuka iz juna i raduje nas nastavak razgovora na ovom sastanku u novembru. ”  
 
Napomena za urednike:
 
•    Prvi sastanak Strukturisanog dijaloga EU-BiH o pravosuđu održan je 6. i 7. juna 2011. u Banjaluci. Pročitajte izjavu za javnost o zaključcima ovdje: http://www.evropa.ba/?akcija=vijesti&akcija2=pregled&jezik=2&ID=977

•    Prvi set preporuka Evropske komisije za pravosudni sektor u Bosni i Hercegovini, sa sastanka od 6. i 7. juna, 2011 u Banja Luci možete pročitati: http://www.mpr.gov.ba/userfiles/file/Evropske%20integracije/04_%20Prvi%20set%20preliminarnih%20preporuka%20EK%20-%20EJ.pdf

Europa.ba