Zahvaljujući pomoći EU, 230 đaka Osnovne škole „Novak Pivašević“ u Čelincu od sada u toplijim učionicama

Osnovna škola „Novak Pivašević“ u Staroj Dubravi, opština Čelinac, je jedna od 74 obrazovne ustanove koje su do sada obnovljena u okviru EU Programa za oporavak od poplava, a u kojoj je danas svečano obilježen završetak sanacionih radova.

Zahvaljujući investiciji EU u vrijednosti od 188.583 eura za uvođenje mjera energetske efikasnosti putem zamjene kompletne stolarije i postavljanja nove fasade, 230 đaka će sljedeću zimu dočekati u toplijim učionicama.

EU je također finansirala nabavku didaktičke i laboratorijske oprema, kao i sportske opreme, u vrijednosti od 25.616 eura.

Direktor škole Drago Railić zahvalio se Evropskoj uniji za obnovu škole, te UNDP-u i UNICEF-u koji su u kratkom roku proveli projekat sanacije.

„Danas kada zvanično obilježavamo završetak radova na obnovi školskog objekta, dugujemo veliku zahvalnost institucijama i pojedincima koji su bili uz nas. Veliku finansijsku pomoć u sanaciji objekta pružila nam je Evropska unija kroz EU Program za oporavak od poplava“, rekao je direktor škole. “Sada je škola u dobrom stanju, nastava može dosta lakše da se odvija”, dodao je direktor Railić.

EU Program za oporavak od poplava pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava.

Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica.
 
Vrijednost cjelokupnog Programa je 43.52 miliona eura, od čega je 42.24 miliona osigurala Evropska unija. Ova pomoć dio je finansijskih sredstava koje je Evropska unija obećala na donatorskoj konferenciji u Briselu održanoj u julu 2014. godine.
 
Program implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) u saradnji sa Fondom Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Za više informacija posjetite stranicu EU programa za oporavak od poplava i Facebook stranicu EU programa za oporavak od poplava

Europa.ba