Usvojeni izvještaji o implementaciji Evropske politike susjedstva za 2014. godinu

U nizu godišnjih izvještaja koji su usvojeni 25. marta 2015. godine, Evropske komisija i visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku ocijenili su realizaciju evropske politike susjedstva sa 16 partnerskih zemalja u istočnoj Evropi i južnom Mediteranu te su izradili preporuke za narednu godinu.

Izvještaji pokazuju razvoj partnerskih zemalja u 2014. godini na polju demokratske tranzicije, ljudskih prava i temeljnih sloboda, te njihov ekonomski razvoj i saradnju sa EU u sektorskim područjima, kao što su migracija i mobilnost, energetika i transport. Ove godine, izvještaji će također pomoći EU u ocjenjivanju svog pristupa regiji kao cjelini, a biti će korisni i za proces revizije Evropske politike susjedstva koji je pokrenut 4. marta.

Govoreći povodom usvajanja paketa Evropske politike susjedstva, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini je kazala:

2014. godina je bila godina velikih izazova: oružani sukobi u Ukrajini, zlodjela i kršenja ljudskih prava od strane terorističkih grupa na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, te izraelsko-palestinski sukob koji je povećao broj ilegalnih migracija i trgovine ljudima u Evropi bili su jedna od direktnih posljedica krize. Ovakva kretanja su test za Evropsku politiku susjedstva. U ovom ključnom trenutku, EU je odlučna da pojača svoj angažman sa našim partnerima širom regije u političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj saradnji“.

Komesar za evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju, Johannes Hahn, naglasio je važnost politike susjedstva za EU uz pregled trenutne politike susjedstva:

Političke procjene i ekonomske evaluacije, kao i zaključci Evropske politike susjedstva za 2014. godinu koji su objavljeni pomoći će Evropskoj uniji u ocjenjivanju svog pristupa prema regiji kao cjelini. Trenutno vršimo široke konsultacije o budućnosti ove politike sa ciljem razvoja efikasnijih načina saradnje sa ključnim partnerima za dobrobit EU i naših susjeda“.

Europa.ba