Intervju sa Andreom Čordaš, učesnicom u Programu posjete Evropskoj uniji (EUVP)

Andrea Čordaš započela je karijeru kao glavna sekretarica, kasnije postala voditeljica projekata, a potom i voditeljica međunarodnih odnosa u Gospodarskoj komori Grada Mostara. Tokom školovanja gospođica Čordaš stekla je različita praktična iskustva, čime se posebno ponosi, a što joj je i omogućilo ostvarenje poslovnih rezultata. Ističe znanja i iskustva stečena na praksi u SAD-u i Njemačkoj. Diplomirala je kao stručna prvostupnica ekonomije sa Rochester Institute of Technology Croatia u Republici Hrvatskoj, nakon čega je magistrirala međunarodne odnose i evropske studije na Central European University u Mađarskoj. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru asistentica je na dva kolegija: Međunarodni ekonomski odnosi i Politička ekonomija. Trenutno preuzima odgovornost direktorice mlade tvrtke SPARK poslovni park u Mostaru, koja ima za cilj potaknuti inovacije, korištenje informacijskih tehnologija i razvoj novih poslovnih ideja. Vjeruje u ključnu važnost vodstva u svim fazama razvoja i na svim nivoima društva. U aprilu 2015.godine posjetila je Brussels u okviru EU programa posjetitelja (EUVP). Cilj EUVP-a je omogućiti mladim liderima, potencijalnim liderima u vladi, politici, medijima i drugim područjima u zemljama nečlanicama EU da posjete institucije Evropske unije, te povećaju uzajamno razumijevanje između stručnjaka iz zemalja van EU i njihovih EU kolega.

Pod EU Programom posjete imali ste priliku iz prve ruke upoznati se sa ciljevima Evropske unije. Koja je bila svrha posjete Bruxellesu i EUVP programu i možete li nam opisati vaše utiske?

Cilj moje radne posjete institucijama Evropske unije u Bruxellesu bio je prije svega sticanje vrijednih kontakata, koji će postati dio moje osobne mreže važne za buduća profesionalna ostvarenja. Sa druge strane, željela sam sagovornicima u Bruxellesu i sama postati kontakt osoba, u slučaju da im zatrebaju informacije koje bih mogla imati na raspolaganju. Glavni cilj programa posjete jeste omogućiti mladim trenutnim ili budućim liderima da steknu iskustvo iz prve ruke i povećaju svoje razumijevanje EU.

Ono je ostalo u mom pamćenju kao vrlo upečatljivo jeste slogan koji svi službenici u EU institucijama žive i promiču: ujedinjeni u različitosti. Slogan odražava duh EU, a to je suživot različitih naroda unutar jedinstvenog političkog poretka. Snaga koju ovakav poredak sadrži jeste različitost pogleda na svijet, kulture i običaja naroda unutar EU.


Kroz ovaj program, u Evropskoj komisiji imali ste priliku upoznati mnoge kompetentne osobe. Koliko ste naučili o funkcionisanju EU institucija i njihovih politika?

Tokom radne posjete Bruxellesu zaista sam imala izvrsnu priliku upoznati različite stručnjake u Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu. Razgovori su bili izrazito interaktivni i pomogli su mi u boljem razumijevanju načina na koji Evropska unija funkcioniše. Sagovornici su mi ponudili vrlo podroban uvid u njihov svakodnevni posao i ulogu koju odjeli u kojima rade imaju u cjelokupnoj logici sistema EU. Također, imala sam priliku shvatiti na koji način se tvore politike EU u različitim područjima i koji su instrumenti putem kojih se iste potiču.


Koliko visoko je BiH na listi prioriteta EU?

Evropska unija (EU) snažan je podupiratelj evropskog puta Bosne i Hercegovine. Zajedno sa svim zemljama Zapadnog Balkana, BiH se potiče na provedbu potrebnih reformi, koje će zemlji pomoći u poboljšanju društveno-ekonomske situacije i poticanju razvojnih projekata. Stoga mogu biti slobodna kazati kako BiH uživa visoko mjesto na popisu prioriteta EU.


Mislite li da će vam EUVP posjeta pomoći u budućem radu?

Kontakti koje sam stekla prilikom radne posjete institucijama Evropske unije svakako će mi pomoći u mojem daljnjem radu. Kroz pojačano razumijevanje procesa i logike jednog složenog sustava koji EU predstavlja, bit ću u prilici podupirati proces pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Drugim riječima, protekla radna posjeta bit će poticaj za moj budući jači angažman u navedenom procesu i u kombinaciji sa obrazovanjem koje sam stekla u području međunarodnih odnosa i evropskih studija imat će iznimno pozitivan učinak na moj budući rad. 

Europa.ba