“Šta znači Sporazum za rast i zapošljavanje” – u Istočnom Sarajevu i Foči

 

Serijom jednodnevnih događaja i promotivnih aktivnosti u 15 gradova širom Bosne i Hercegovine, Ured specijalnog predstavnika EU u BiH nastavlja sa implementacijom inicijative koja za cilj ima promociju javne debate o socio-ekonomskim reformama.

Tokom jednodnevnih dešavanja do sada organizovanih u pet opština, uključujući najskorije u Bihaću, Sanskom Mostu i Prijedoru, održane od 20. do 22. maja, predstavnici javnog i privatnog sektora, studenti, nezaposleni i građanstvo su diskutovali o najčešćim socio-ekonomskim pitanjima poput visoke stope nezaposlenosti, manjka investicija, odlaska mladih iz države, neadekvatnog usmjeravanja socijalne pomoći, veze između obrazovanja i tržišta rada, itd.

Tema dosadašnjih dešavanja je da su reforme moguće. Učesnici su itekako svjesni teških zadataka koji predstoje, ali istovremeno proces mora početi kako bi se napravile istinske promjene u životima građana.

Inicijativa je proistekla iz Sporazuma za rast i zapošljavanje, koji je objavljen u julu 2014. godine i poziva na izradu reformskog programa za Bosnu i Hercegovinu prema Zaključcima Vijeća Evropske unije iz decembra 2014. godine.

Jednodnevni događaji u Istočnom Sarajevu 28. maja i u Foči 29. maja, u svakom gradu uključuju:

  • 11:00 – Razgovore s građanima o Sporazumu fokusirane na najpotrebnije reforme i na prilike koje treba pružiti svim dijelovima bosanskohercegovačkog društva
  • 13:30 – Mini sajam zapošljavanja i karijera gdje će se predstaviti oko 30 izlagača sa više od 260 otvorenih radnih mjesta

Nakon Tomislavgrada, Čapljine, Bihaća, Sanskog Mosta i Prijedora ova inicijativa će se upriličiti u Istočnom Sarajevu 28. maja i Foči 29. maja. Nakon toga, planirana su dešavanja u drugim opštinama u narednim sedmicama, tačnije Brčko 4. juna, Bijeljina 5. juna, Mostar 11. juna, Trebinje 12. juna, Travnik 18. juna, Vitez 19. juna, Doboj 25. juna i Tuzla, 26. juna.
Za više informacija posjetite Facebook stranicu Foruma za prosperitet i zapošljavanje https://www.facebook.com/EconForumBiH, ili internet stranicu Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH/Delegacije EU u BiH www.europa.ba.

Za medijske upite obratite se press službi Delegacije EU/EUSR-a na +387 (0)33 560 821.

Mediji se ljubazno pozivaju da pokriju događaje u Istočnom Sarajevu na Elektrotehničkom fakultetu Istočno Sarajevo, Vuka Karadžića 30, 28. maja; i u Foči u Centru za kulturu i informisanje, Njegoševa 1, 29. maja prema rasporedu:

  • Početak razgovora s građanima – prilika za fotografisanje i snimanje u 11:00 sati i
  • Izjave za medije – u 13:30

 

 

 

Europa.ba