Novinari iz zemalja članica EU-a u posjeti Bosni i Hercegovini – politike proširenja na djelu

Skupina uglednih novinara iz različitih zemalja članica EU obavili su dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini 28. i 29. maja 2015. godine, tokom koje su se sastali s dužnosnicima institucija, predstavnicima civilnog društva te iz prve ruke vidjeli rezultate projekata finansiranih novcem poreznih obveznika EU-a. Novinari su se također upoznali s reformama koje se provode u kontekstu europske perspektive BiH u svjetlu nedavne inicijative EU za izmjenom redoslijeda ispunjavanja uslova u procesu pristupanja.

Novinare su primili zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, gospodin Mirko Šarović, te visoki dužnosnici Predsjedništva BiH i Ureda premijera Federacije Bosne i Hercegovine. Obavljene su posjete lokacijama projekata, poput sarajevske Vijećnice, koja je obnovljena uz pomoć EU-a, te zgrade Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu, koje su također obnovljene zahvaljujući EU. Tamo su imali priliku sastati se s predsjednicima dvaju sudova i predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća te razgovarali o naporima na povećanju učinkovitosti pravosudnog sistema.

Tokom informativnog sastanka, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, naglasio je da se nova inicijativa EU-a fokusira na ekonomske i socijalne reforme i druga pitanja poput vladavine prava, a sve u skladu s pravnom stečevinom EU. Ambasador je izrazio nadu da će inicijativa pomoći Bosni i Hercegovini da napravi iskorak i istovremeno pomoći građanima da dobiju bolji životni standard. Također je naglasio važnost izrade inicijalnog programa reformi u nekoliko narednih sedmica, što bi moglo omogućiti BiH podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

Što se tiče Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji u cijelosti stupa na snagu 1. juna 2015. godine, ambasador Wigemark je istakao da će Sporazum produbiti ekonomske, institucionalne i političke odnose između BiH i EU, i naznačiti početak intenzivnog perioda usklađivanja standarda.

Posjetu je organizirala Opća uprava Europske komisije za politike susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR), u okviru šireg programa podizanja svijesti o politici proširenja u zemljama članicama. Tokom svog posjeta, novinari su se također sastali s predstavnicima civilnog društva koje se bave ekonomskim i društvenim pitanjima i slobodom izražavanja. Također su imali priliku upoznati kolege iz lokalnih medija tokom prijema. Skupina novinara uključivala je dopisnike iz sljedeći medija: Die Zeit, La Repubblica, France Inter, Kathimerini, Dagens Nyheter, Politiken, Der Standard, Hospodarske Novini, Journal de Noticias, La Vanguardia, PAP, SKAI, Radio 24, Le Quotidien i EFE.

Europa.ba