Posjeta pripravnika Opće uprave Europske komisije za politike susjedstva i pregovore o proširenju Bosni i Hercegovini

Skupina pripravnika Opće uprave Europske komisije za politike susjedstva i pregovore o proširenju (engl. DG NEAR) posjetila je Bosnu i Hercegovinu tokom 13. i 14. jula 2015. godine. Mladi Europljani iz Slovačke, Italije, Portugala, Njemačke, Finske, Švedske, Belgije i Poljske došli su u Bosnu i Hercegovinu u cilju boljeg razumijevanje historije zemlje, angažmana Europske unije i procesa pomirenja i izgradnje mira. Pripravnici Europske komisije su nedavni diplomanti univerziteta, koji obavljaju plaćeni pripravnički u trajanju od pet mjeseci u različitim odjelima Europske komisije i različitim agencijama i tijelima Europske unije kako bi stekli praktično iskustvo rada za institucije Europske unije. Istovremeno, Europska komisija ima koristi od pripravnika koji sa sobom donose svježe akademsko znanje i nove perspektive. Nadalje, pripravnički program ima za cilj stvarati „ambasadore dobre volje“ za promoviranje europskih ideja i vrijednosti.

Tokom prvog dana posjete, pripravnici su boravili u Sarajevu, gdje su se sastali s predstavnicima Delegacije Europske unije u BiH i Ureda specijalnog predstavnika Europske unije, Inicijative mladih za ljudska prava u BiH, Direkcije za europske integracije BiH i EUFOR-a. Posjetili su Vijećnicu u Sarajevu, obnovljenu zahvaljujući gotovo 9 miliona eura sredstava Europske unije. Programom su predviđeni sastanci sa različitim institucionalnim i socijalnim partnerima, kako bi se učesnicima omogućila cjelovita perspektiva društvene, političke i ekonomske situacije u zemlji.

Pripravnici su drugog dana posjetili Tuzlu i sastali se s predstavnicima Međunarodne komisije za nestale osobe, Podrinje identifikacijskog projekta i nevladine organizacije „Vive Žene“. Na sastancima je razgovarano na temu resocijalizacije i tretman žrtava rata i njihovih porodica. Također je organizirana posjeta privatnom preduzeću koje je stradalo u poplavama iz 2014. godine, a potpomognuto je zahvaljujući sredstvima Programa Europske unije za oporavak od poplava.

Pripravnica iz Slovačke, Simona Meszarosova, podijelila je svoje dojmove o posjeti: „Ova posjeta Bosni i Hercegovini (BiH), koju je ljubazno organizirala Delegacija Europske unije, omogućila nam je detaljan pregled uloge Europske unije i njene podrške u zemlji, kao i suočavanja s teškom prošlošću. Bogat program nam je omogućilo da iz različitih perspektiva sagledamo pitanja pomirenja, naslijeđa rata i budućnosti zemlje u Europskoj uniji. Jako smo sretni zbog ove prilike da posjetimo ovu prekrasnu zemlju, učimo o njoj i podijelimo naše veliko iskustvo po povratku kućama“.

Više informacija o pripravničkim programima Europske unije dostupni na sljedećoj adresi: http://europa.eu/about-eu/working-eu-institutions/traineeships/index_en.htm

Europa.ba