Međunarodna posmatračka operacija za Popis stanovništva očekuje da BiH uskoro završi obradu podataka i pripremi rezultate za objavljivanje

Međunarodna posmatračka operacija za popis stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini u 2013. sastala se 08. juna 2015. s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, dr. Denisom Zvizdićem, i statističkim institucijama u BiH, u vezi sa stanjem obrade podataka i pripreme prvih rezultata popisa za objavljivanje.

Međunarodnu posmatračku operaciju uspostavila je Evropska komisija 2012. godine na poziv Vijeća ministara BiH kako bi se osiguralo da priprema i provedba popisa budu u skladu s evropskim i međunarodnim standardima. Međunarodnu posmatračku operaciju čine predstavnici EUROSTAT-a, koji predsjedava Upravljačkom grupom, Generalne direkcije Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Vijeća Evrope, Direkcije Ujedinjenih nacija za statistiku (UNSD), Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) i Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA).

Međunarodna posmatračka operacija, kojom predsjedava Pieter Everaers, direktor pri EUROSTAT-u zadužen za statističku saradnju sa zemljama koje su dio procesa proširenja, apeluje na Vijeće ministara BiH i statističke institucije da zajedno dovrše proces obrade podataka i pripreme za objavljivanje. Uslijed značaja rezultata popisa u kontekstu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, nedavnog stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te programa inicijalnih reformi koji je trenutno u izradi, Međunarodna posmatračka operacija smatra da je brza finalizacija popisa stanovništva od najvećeg značaja.

Samo brzo okončanje operacije popisa u skladu s međunarodnim standardima može domaćim vlastima i međunarodnim akterima omogućiti proces planiranja i izrade politika zasnovanih na činjenicama odnosno na rezultatima popisa. S obzirom na značaj rezultata popisa u tom pogledu, Međunarodna posmatračka operacija očekuje da će vlasti BiH i dalje ostati posvećene spomenutom procesu te da će statističke institucije održavati dobru saradnju kako bi se operacija popisa okončala u skladu sa Zakonom o popisu i preporukama Međunarodne posmatračke operacije.

Međunarodna posmatračka operacija apeluje na statističke institucije da sada nakon, nažalost, nekoliko mjeseci zakašnjenja, zaključe neriješena pitanja vezana za obradu podataka i pripremu prvih rezultata za objavljivanje. Kako bi se omogućilo objavljivanje rezultata, Međunarodna posmatračka operacija savjetuje statističkim institucijama da riješe preostala metodološka pitanja, posebno u vezi s uključivanjem određenih upitnika u set validnih popisnica u skladu s Zakonom o popisu i usaglašenom metodologijom, primjena odgovarajućih statističkih metoda kako bi se postigla koherentnost prikupljenih informacija, dokumentiranja rada i rezultata određenih pitanja koja nisu od suštinskog značaja, kao što je mjesto zaposlenja odnosno studiranja, te odgovarajućeg dokumentiranja koraka koji su poduzeti u obradi podataka.

Međunarodna posmatračka operacija naglašava da, u skladu s njenim ranijim preporukama, ne bi smjelo doći do ručne izmjene podataka. Kako bi se omogućio rad statističkih institucija u preostalim komponentama popisa, Međunarodna posmatračka operacija smatra da je krucijalno imenovanje visokog dužnosnika koji bi bio zadužen za koordinaciju popisnih aktivnosti. I pored kašnjenja u pogledu obrade podataka tokom proteklih mjeseci, Međunarodna posmatračka operacija smatra da je ipak moguće okončati aktivnosti na objavljivanju prvih rezultata u ovoj godini.

Međunarodna posmatračka operacija naglašava da je za poštivanje tog roka neophodno i dalje održavati efikasnu saradnju i aktivan angažman Vijeća ministara BiH i statističkih institucija, te da je Međunarodna posmatračka operacija spremna pružiti podršku Bosni i Hercegovina u tim aktivnostima.

Napomena urednicima

Pieter Everaers, predsjedavajući Međunarodne posmatračke operacije i direktor pri EUROSTAT-u, sastao se s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, direktorima statističkih zavoda i Delegacijom Evropske unije u BiH kako bi se razmotrila trenutna situacija u pogledu popisa stanovništva i domaćinstava, kao i preporuke Međunarodne posmatračke operacije u vezi obrade podataka.

Europa.ba