Eurostat pojasnio način bilježenja ugovora o energetskom učinku u nacionalnim računima

Brisel, 19. septembra 2017.

Eurostat, Statistički ured Europske komisije, danas je objavio ažurirane smjernice o bilježenju ugovora o energetskom učinku u državnim računima.

Revidiranim smjernicama pojašnjavaju se računovodstvena pravila koja se primjenjuju na postupanje s ugovorima o energetskom učinku. One se nadovezuju na rad koji je Eurostat već obavio kako bi se objasnila računovodstvena pravila za različite vrste javnih ulaganja, uključujući Vodič za statističku obradu javno-privatnih partnerstava, objavljen prošle godine.

Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, koja je zadužena za Eurostat, izjavila je: “Europi su potrebna ulaganja. Ovim smjernicama pokazujemo kako javna tijela mogu ulagati uz puno poštovanje načela javnog računovodstva, sada i u energetskom sektoru. Olakšavanje ulaganja u mjere energetske učinkovitosti ima i važnu socijalnu funkciju jer će koristi imati i javne zgrade kao što su objekti za socijalno stanovanje.”

Miguel Arias Cañete, povjerenik za klimatsku i energetsku politiku, rekao je: “Energetska učinkovitost na prvome mjestu: s riječi na djela. Zahvaljujući danas objavljenim revidiranim smjernicama škole, bolnice i druge javne zgrade, koje čine više od 10 % ukupnog fonda zgrada u EU, lakše će ulagati u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti. Mjere energetske učinkovitosti važno su sredstvo i za borbu protiv energetskog siromaštva koje ova Komisija namjerava iskorijeniti.”

Ugovorima o energetskom učinku u javnom sektoru pruža se praktično rješenje za poboljšanje energetske učinkovitosti javnih zgrada i ostale javne infrastrukture jer početna ulaganja može pokriti privatni partner i ona se mogu otplatiti zajamčenom uštedom energije. Međutim, takva vrsta ugovora ujedno često sadržava elemente ugovora o najmu, uslugama, zakupu, kupnji ili zajmu, zbog čega je njegovo bilježenje složeno. Eurostat je na zahtjev država članica surađivao s nacionalnim zavodima za statistiku kako bi se pronašao najprikladniji način bilježenja ugovora o energetskom učinku u državnim računima, što je dovelo do izrade smjernica koje se danas objavljuju.

Smjernice se mogu preuzeti ovdje.

Kontekst

Europska komisija predstavila je u novembru 2016. paket pod nazivom „Čista energija za sve Europljane”, čiji je cilj održavanje konkurentnosti Europske unije jer se prelaskom na čistu energiju mijenjaju globalna energetska tržišta. Ključni elementi tog paketa ambiciozni su prijedlozi o energetskoj učinkovitosti kao našem primarnom gorivu. Zahvaljujući energetskoj učinkovitosti smanjuju se računi za potrošnju energije i ovisnost o uvozu, a otvaraju se i radna mjesta na lokalnoj razini. No potrebna su i znatna početna ulaganja, osobito u pogledu obnove zgrada. S pomoću ugovorâ o energetskom učinku u građevinskom se sektoru mogu povećati potrebna ulaganja u kontekstu sve većeg interesa privatnih ulagača i brzog razvoja stručnog znanja.

Zahvaljujući uključivanju i pojašnjenju okolnosti u kojima se ugovori o energetskom učinku mogu ne iskazati u državnoj bilanci, danas objavljenim Eurostatovim smjernicama o računovodstvenom tretmanu tih ugovora javnim se tijelima pruža znatno više mogućnosti za primjenu takvih ugovora. Na taj su način smjernice usklađene s trećim stupom Junckerova plana, čiji je cilj uklanjanje regulatornih prepreka ulaganjima. Njima se omogućuje i razvoj jačeg tržišta pružatelja ugovorâ o energetskom učinku, među kojima su mnoga mala i srednja poduzeća. Prema podacima koje je prikupio Europski centar znanja za javno-privatna partnerstva (EPEC), tokom zadnjih pet godina u 16 država članica EU potpisano je 345 novih projekata javno-privatnog partnerstva o energetskom učinku, ukupne vrijednosti veće od 65 milijardi EUR.

Zahvaljujući ažuriranim smjernicama nacionalni zavodi za statistiku u državama članicama lakše će razumjeti učinak koji ulaganja povezana s energetskom učinkovitošću imaju na bilance država. Smjernice će pomoći statističarima u pogledu tumačenja određenih odredaba Europskog sustava računa (ESA 2010.) u slučaju ugovorâ o energetskom učinku, točnije onih za koje su potrebni početni kapitalni izdaci u cilju poboljšanja energetske učinkovitosti postrojenja. Ugovori o energetskom učinku u kojima se energetska učinkovitost postiže mjerama upravljanja energijom bez ulaganja u dodatnu opremu ili njezinu obnovu tretiraju se kao jednostavna usluga ili ugovori o održavanju. Revidirane smjernice primjenjivat će se u slučajevima u kojima se naručitelj ugovorâ o energetskom učinku može smatrati ekonomskim vlasnikom imovine.

Instrumenti tehničke pomoći, kao što je Europski savjetodavni centar za ulaganja, koji su osnovali Europska investicijska banka (EIB) i Komisija, te će smjernice primjenjivati kako bi pružili pomoć pri mogućem podnošenju zahtjeva. Uz smjernice će se krajem godine objaviti i Vodič za korisnike koji su zajedno sastavili Eurostat i EIB-ov Europski centar znanja za javno-privatna partnerstva (EPEC).

Eurostat je glavna uprava Europske komisije koja pruža statističke podatke institucijama Europske unije (EU) i promiče usklađivanje statističkih metodologija u njezinim državama članicama. Organizacije u različitim zemljama koje aktivno surađuju s Eurostatom čine Europski statistički sistem.

Dodatne informacije

MEMO: Eurostat pojasnio način bilježenja ugovora o energetskom učinku u nacionalnim računima – pitanja i odgovori

Europa.ba