Ambasador Wigemark sastao se sa reisu-l-ulemom ef. Kavazovićem

Šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik Europske unije u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, sastao se danas u Sarajevu sa poglavarom Islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem.

Reisu-l-ulema Kavazović zahvalio je ambasadoru Wigemarku na posjeti i obavijestio ga o položaju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ambasador Wigemark naglasio je važnu ulogu Islamske zajednice i izrazio zanimanje za detaljniju razmjenu i saradnju, ne samo između Delegacije Europske unije/Ureda specijalnog predstavnika i Islamske zajednice, već i sa Fakultetom islamskih nauka u Sarajevu. Složili su se o potrebi nastavka dijaloga između različitih vjerskih zajednica. Ambasador Wigemark naglasio je da je Europska unija zajednica multikulturalnih i multireligijskih društava. Svi građani EU-a moraju pokazati toleranciju i razumijevanje njihovih vjerskih zajednica. Dodao je da je Islamska zajednica u BiH igrala vrlo važnu ulogu tokom proteklih 500 godina te da daje značajan doprinos društvu i kulturi širom Zapadnog Balkana.

Ovo je drugi u nizu sastanaka ambasadora Wigemarka sa čelnicima vjerskih zajednica u BiH. Ambasador Wigemark prethodno se sastao s nadbiskupom mitropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem u maju 2015. godine.

Europa.ba