Izjava komesara Johannesa Hahna o Programu reformi u Bosni i Hercegovini

Veoma žalim zbog odgađanja okruglog stola čije održavanje je planirano sutra, 11. juna, u Sarajevu, zbog čega sam morao otkazati posjetu Bosni i Hercegovini. Apelujem na sve političke lidere i lidere institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da učine sve u njihovoj moći kako bi finalizirali i počeli provoditi Program reformi koji ova zemlja hitno treba kako bi prosperirala i napredovala ka EU.

U vezi sa tim, pozivam sve vlasti u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze, uključujući i one prema Evropskoj uniji, ali što je najvažnije, obaveze prema svojim građanima. BiH je suočena sa ozbiljnim socio-ekonomskim izazovima koji zahtijevaju brze i hrabre odluke i poteze, te stavljanje stabilnosti, napretka i interesa zemlje i građana ispred stranačkih interesa.

Pozdravljam usvajanje Programa reformi, juče u Vladi Federacije BiH i danas u Vijeću ministara BiH, i njihovu posvećenost potpisivanju tog programa. Pozivam Vladu Republike Srpske da kao hitan prioritet preduzme slične korake. Program reformi je rezultat širokih konsultacija između svih nivoa vlasti u zemlji. Evropska unija je spremna da značajnim sredstvima podrži ovaj Program reformi. No, ta sredstva mogu biti izdvojena samo u slučaju da je Program reformi usvojen i proveden kako treba.

Veoma se nadam da će sporazum o svim preostalim pitanjima biti postignut bez odlaganja, kako bi se održala i nadogradila pozitivna dinamika stvorena proteklih mjeseci.

Europa.ba