Video message of Commissioner Johannes Hahn: “Freedom of expression and media in the Western Balkans”

Video poruka povjerenika Johannesa Hahna: Sloboda izražavanja i medija na Zapadnom Balkanu

Obraćanje emitovano na regionalnoj konferenciji Balkanske istraživačke mreže na temu slobode izražavanja, održane 12. juna 2015. godine u Sarajevu

„Dame i gospodo,

Posebno mi je zadovoljstvo i čast biti, barem virtualnim putem, dio ovog važnog događaja koji je posvećen prvoj deceniji rada Balkanske istraživačke mreže. Osobno želim čestitati i zahvaliti BIRN-u na dragocjenom doprinosu i naporima u smislu slobode izražavanja i medija na Balkanu.

Moj zadatak, kao povjerenika za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, jeste da podržim zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu prema Europskoj uniji te u njihovim naporima na ispunjavanju kriterija za prijem. Temeljna prava i pogotovo sloboda izražavanja i medija su u samom srcu tog procesa, kao jednog od temelja na kojima je izgrađena naša Unija.

Sloboda govora i informirani, profesionalni mediji su ključni za demokratsko društvo. Od temeljne su važnosti u izborima koje građani donose vezano za budućnost njihove zemlje. Bez njih, javnost ne može procijeniti opcije ili suditi o svojim liderima. Bez medija, opasne predrasude i pogrešne procjene uzimaju maha, što podriva izglede za mir i stabilnost.

Komisija pažljivo prati stanje u oblasti slobode izražavanja i medija na Zapadnom Balkanu. Nažalost ova oblast i dalje predstavlja posebnu zabrinutost.

Suočeni smo s važnim izazovima koje treba hitno rješavati. Osim uplitanja vlasti, potrebni su dodatni napori kako bi se osigurala politička i finansijska nezavisnost javnih emitera, osnažila nezavisnost regulatornih agencija i potakla funkcionalna samoregulacija. Tu je i potreba rada na pitanju neformalnog ekonomskog pritiska na medije, što uključuje transparentnost vlasništva nad medijima i sprječavanje prekomjerne koncentracije vlasništva. Na kraju, podjednako je važna potreba postojanja transparentnih propisa o nabavkama za oglašavanje javnog sektora.

Znate mnogo bolje od mene kolika je moć slobode izražavanja i medija, te koliko su složene prijetnje u vašim zemljama. U tom smislu podržavam profesionalno novinarstvo i obuke novinara su od ključne važnosti. Sa svojim ciljem izgradnje i jačanja posvećenog i blisko povezanog tima novinara širom Balkana, BIRN djeluje kao snažan partner u regiji i nudi impresivnu paletu usluga.

Da zaključim, uvjeravam vas da sam posvećen i ostajem posvećen pitanju slobode izražavanja i medija na Zapadnom Balkanu, te ću i dalje zahtijevati od vlada da ostvare napredak u ovom važnom području. Želim vam uspješan dan i brojne plodne diskusije i unaprijed se radujem preporukama izrađenim na jučerašnjoj radionici. “

Europa.ba