Ured specijalnog predstavnika i Delegacija Europske unije pozdravlja aktivnosti na kantonalnoj razini u borbi protiv korupcije

Ured specijalnog predstavnika i Delegacija Europske unije uputila je danas pohvale za okrugli sto, održan 16. juna na inicijativu Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, u cilju jačanja borbe protiv korupcije u ovom kantonu. Događaj je podržan kroz projekat „Jačanje antikorupcijskih kapaciteta i mreža organizacija civilnog društva“, finansiranog sredstvima Europske unije, a koji pruža tehničku pomoć vodećim akterima u BiH u borbi protiv korupcije, odnosno Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, tijelima i institucijama s mandatom za borbu protiv korupcije na razini entiteta i Brčko distrikta, kao i nevladinim organizacijama koje provode antikorupcijske projekte koje finansira Europska unija. Sredstva Europske unije za potrebe ovog projekta iznose 444.480 eura u okviru programa IPA 2010.

Prema indeksima percepcije korupcije i dostupnim statistikama, većina rizičnih oblasti, kao što su obrazovanje i zdravstvo, potpadaju pod nadležnosti kantona. Stoga, riječ je o hvalevrijednom presedanu u smislu poduzimanja zajedničke inicijative za rješavanje pitanja korupcije na kantonalnoj razini. Ured specijalnog predstavnika i Delegacija Europske unije također pozdravlja učešće Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju u borbi protiv korupcije BiH na ovom okruglom stolu. Takva inicijativa dodatno treba poboljšati kapacitete antikorupcijskih tijela u zemlji da na operativnoj razini učinkovito provode strateške dokumente antikorupcijskih politika u okviru sveobuhvatnog, koordiniranog i usklađenog pristupa.

U diskusijama je naglašena ključna važnost izrade strateških dokumenata, potkrijepljena odgovarajućim provedbenim strukturama koje su prilagođene kantonalnim specifičnostima i koje mogu osigurati odgovarajuću saradnju i koordinaciju s ostalim relevantnim tijelima na svim razinama vlasti. Jedan od rezultata okruglog stola je preuzeta obaveza kantonalnih vlasti u Sarajevu da pokrenu proces izrade dokumenta politika u roku od 60 dana.

Obraćanje Richarda Wooda, rukovoditelja Odjela za unutrašnje poslove i javnu sigurnost, pročitajte ovdje

Europa.ba