Evropska unija osnažuje borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini

Pod pokroviteljstvom Evropske unije održana je prva konferencija na visokom nivou koja je okupila predstavnike vlasti i rukovodioce antikorupcijskih tijela svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, na kojoj se razgovaralo o potrebama antikorupcijskih tijela u zemlji. Konferencija je direktan odgovor na Mišljenje Evropske komisije koje naglašava da je učinkovito djelovanje antikorupcijskih tijela jedan od proriteta procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, koji je predsjedavao konferencijom, podsjetio na posljedice korupcije i na važnost istinske borbe protiv nje. „Strategija borbe protiv korupcije je tek obični papir ako za to ne postoji politička volja. Želimo da borba protiv korupcije bude glavni prioritet u Bosni i Hercegovini.  Kroz podršku Evropske unije, tijela za prevenciju korupcije će se osnažiti i biti učinkovitijau borbi protiv korupcije, te će uspješnije komunicirati s građanima,“ istakao je Wigemark.

Hasim Šabotić i Dragan Slipac iz  Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini predstavili su dokument „nacrt standarda“, koji su zajedno izradili predstavnici antikorupcijskih tijela, kako bi osigurali uspješnije djelovanje, profesionalizaciju i nezavisnost djelovanja. Naglasili su da građani zahtijevaju proaktivnije djelovanje i provođenje antikorupcijskih politika. U dokumentu je navedeno da je za takvo djelovanje potrebno osnivanje finansijski nezavisnih i funkcionalnih antikorupcijskih institucija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Wigemark je naglasio da spriječavanje korupcije nije birokratsko pitanje koje je osmišljeno u Briselu, rekavši da građani Bosne i Hercegovine žele i imaju pravo živjeti u zdravoj zemlji čije su institucije pouzdane i učinkovite. „Evropska unija može podržati antikorupcijske napore u BiH, međutim uspješni ćemo biti samo ako sve javne instutitucije rade zajedno, ako postoji jasna politička volja i ako ovo pitanje bude prioritet svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini,“istakao je ambasador Wigemark.

Konferencija “Osnaživanje antikorupcije u Bosni i Hercegovini: Šta je antikorupcijskim tijelima potrebno za učinkovito suzbijanje korupcije!” organizovana je u okviru projekta IPAK- Institucionalna podrška antikorupciji, koji Evropska unija finansira sa 750.000 eura.  IPAK je jedan od tri projekta ukupne vrijednosti od oko 3,5 miliona eura, koje je Evropska unija pokrenula početkom 2019. godine u okviru kontinuirane podrške Bosni i Hercegovini u području vladavine prava.

Europa.ba