Sporazum za rast i zapošljavanje: Održana ceremonija dodjela nagrada za medije u Mostaru

Svečana dodjela nagrada za novinare koji su uzeli učešća u natječaju za priče o temama vezanim za Sporazum za rast i zapošljavanje održana je danas u Muzičkom centru Pavarotti.

Natječaj je pokrenut u decembru prošle godine tokom posjete visoke predstavnice i zamjenice predsjedavajućeg Mogherini i povjerenika Hahna Bosni i Hercegovini, te je podržana od strane Ambasade Kraljevine Norveške i Ureda specijalnog predstavnika Europske unije EUSR-a.

Na natječaj je pristiglo više od 40 radova na teme poput poreza na zapošljavanje, regulacije rada, poslovnog okruženja i sistema socijalne zaštite. Novinari koju su osvojili nagrade na natječaju su:

1. nagrada: Adis Ajdašlić, BHT1

2. nagrada: Mustafa Karahmet, BH Radio 1

3. nagrada: Sanja Mlikota, Bljesak.info

Svečanu dodjelu nagrada otvorio je zamjenik šefa Delegacije Europske unije, dr. Renzo Daviddi.

Dr. Daviddi je naglasio:

„Oduvijek smo jasno isticali da novinari i urednici imaju ključnu ulogu u procesu europskih integracija. Vi ste ti koji pomažete javnosti da budu upoznati s promjenama koje se događaju i razlozima za takve promjene. Upravo vi osiguravate prostor za raspravu, pitanja i kritike.“

Prva ceremonija dodjela nagrada vezano za Sporazum održana je u Banjoj Luci u martu, a druga je održana u Sarajevu početkom juna.

U sklopu širih aktivnosti vezanih za Sporazum za rast i zapošljavanje, organizirana su dva sajma obrazovanja i zapošljavanja i to u Zenici i Banjoj Luci, na kojima su predstavljene hiljade prilika za posao i obrazovanje. Mladi i tražitelji zaposlenja imali su priliku upoznati se sa raspoloživim radnim mjestima, načinima kako unaprijediti svoju prezentaciju i razmotriti mogućnosti dokvalifikacije ili prekvalifikacije. Prema povratnim informacijama, više od 2.200 osoba je do sada zaposleno putem aktivnosti povezanih sa sajmovima.

Za više informacija o Sporazumu za rast i zapošljavanje posjetite našu tematsku stranicu i uključite se u diskusiju na Facebook i Twitter nalozima.

Europa.ba