Evropski dan bez vozila obilježen Sarajevskim polumaratonom

Povodom obilježavanja Evropskog dana bez vozila u nedjelju 21.septembra 2008. održan je Sarajevski polumaraton (21,1km) koji je okupio preko 250 takmičara iz raznih zemalja. Ovaj veliki sportski i društveni događaj organizirala je nevladina organizacija “Marathon Sarajevo” uz podršku sponzora i donatora među kojima su i Delegacija Evropske komisije u BiH, Ambasada Republike Francuske, te Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH.

Sa postignutim vremenom 1 sat, 7 minuta i 27 sekundi, Đuro Kođo je prvi prošao kroz cilj i postigao novi rekord staze, dok je u ženskoj konkurenciji pobjednica Lucija Kimani sa vremenom 1:14:44.

Predstavljajući partnere organizatora, gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Gđa Semiha Borovac i gdin. Radomir Kezunović, te Nj.E. Ambasadorica Republike Francuske, gđa Maryse Berniau, i rezidentna predstavnica UNDP-ja u BiH gđa Christine McNab uručili su trofeje i medalje pobjednicima.

Trčeći ulicama oba bh. entiteta, učesnici su bili dio velike društvene akcije koja se odvijala pod motom “Uključi me”, te tako promovirala koncept društvene uključenosti. Za one koji nisu trčali, ali su željeli učestvovati, organizirana je zajednička šetnja od Skenderije do Zetre gdje je također bio cilj za takmičare polumaratona.

Imajući u vidu da je Sarajevo jedini veći grad u regionu koji nema maraton, glavni cilj nevladine organizacije “Marathon Sarajevo” jeste organizirati maraton u Sarajevu 2011., tako što će svake godine od 2008. do 2010. organizirati polumaraton. Osnivači NVO Marathon Sarajevo prije svega, žele sa svima podijeliti mogućnost da unaprijede svoje fizičko i mentalno zdravlje i razvijati svijest među građanima o važnosti bavljenja sportom.

O Evropskoj sedmici mobilnosti

Od 16. do 22. septembra 2008. evropski gradovi su imali priliku učestvovati u najraširenijem događaju o održivoj mobilnosti, Evropskoj sedmici mobilnosti.

Evropska sedmica mobilnosti počela je u Evropskoj uniji 2002. sa političkom podrškom Evropske komisije, Generalna direkcija za okoliš. Na evropskom nivou, tri mreže evropskih gradova su zadužene za koordinaciju kampanje.

Ovakva aktivnost je izrasla iz činjenice da su Evropljani zabrinuti za zagađenje i urbanu mobilnost. U gradovima se mnogi ljudi žale na slab kvalitet življenja, zagađenje vazduha, buku, prenapučenost i slično, dok se broj vozila povećava.

Puna sedmica događaja posvećenih održivoj mobilnosti organizirana je u više od 2000 gradova.

Više o akciji na: http://www.mobilityweek.eu/

Europa.ba